Determination of Aristolochic acid by capillary zone electrophoresis
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012763" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012763 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Determination of Aristolochic acid by capillary zone electrophoresis
Original language description
A simple and rapid capillary zone electrophoresis (CZE) method for the determination of aristolochic acid (AA) in dietary supplements and selected herbs is described. A clear separation of AA from other sample constituents was achieved within 5 minutes without any sample clean up. A mixture of 20 mM-morpholinethanesulphonic acid + 10 mM{BisTrisPropane + 0.2% hydroxyethylcelullose in 10% methanol serves as a background electrolyte. The linearity, accuracy, intra-assay and detection limit of the developedmethod are 200{6000 ng/mL, 95{103%, 3.5%, and 50 ng/mL, respectively. Ease of use, su#cient sensitivity and low running cost are the most important attributes of the CZE method. The proposed CZEmethod was compared with HPLC.
Czech name
Stanovení aristolochové kyseliny kapilární elektroforesou
Czech description
Byla vyvinuta jednoduchá a rychlá metoda kapilární elektroforesy (CE) pro stanovení kyseliny aristolochové (AA) v bylinách a vybraných doplňcích stravy. Úplné separace AA od matrice vzorku bylo dosaženo během 5 minut bez jakékoliv předpravy vzorku. Jakonosný elektrolyt byla použita směs 20 mM morfolinethynsulfonové kyseliny + 10 mM BisTrisPropane + 0.2% hydroxyethylcelulosy + 10% methanolu. Byla zjištěna linearita metody, opakovatelnost, přesnost a mez detekce metody. Snadné použití, dostatečná citlivost a nízké provozní náklady jsou hlavní výhody CE ve srovnání s HPLC. Metoda byla porovnána s HPLC.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3157" target="_blank" >QF3157: ARISTOLOCHIC ACID (AA) IN FOOD SUPPLEMENTS</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Central European Journal of Chemistry
ISSN
1644-3624
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
PL - POLAND
Number of pages
8
Pages from-to
417-424
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—