Enzyme immunoassay for the detection of isoflavones
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012779" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012779 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
ENZYMOVÁ IMUNOANALÝZA PRO STANOVENÍ ISOFLAVONOIDŮ
Original language description
Isoflavonoidy patří mezi rostlinné fytoalexiny. Jejich typickými producenty jsou rostliny z čeledi bobovitých, ale byly nalezeny i v dalších, jak dvouděložných tak jednoděložných rostlinách. Poprvé vyvolaly isoflavonoidy zájem vědců ve 40. lelech, kdy seukázaly být zodpovědné za poruchy porodnosti ovcí při spásání velkého množství jetele, a jejich estrogenní aktivita se stala předmětem dalšího zkoumání. Prokázalo se, že účinek těchto látek nespočívá pouze v interakci s estrogenními receptory, ale takév inhibici některých důležitých enzymů, především tyrosin proteinkinas a topoisomeras, zapojených v procesech buněčného růstu a proliferace1. Epidemiologické studie dokazují, že tyto jejich schopnosti se projevují snížením rizika osteoporózy, kardiovaskulárních chorob a některých nádorových onemocnění. V posledních letech je prováděn intenzivní výzkum, týkající se zvláště karcinomu prsu a prostaty. Početné studie, jak na zvířatech tak na tkáňových kulturách, ukazují, že isoflavonoidy inh
Czech name
ENZYMOVÁ IMUNOANALÝZA PRO STANOVENÍ ISOFLAVONOIDŮ
Czech description
Isoflavonoidy patří mezi rostlinné fytoalexiny. Jejich typickými producenty jsou rostliny z čeledi bobovitých, ale byly nalezeny i v dalších, jak dvouděložných tak jednoděložných rostlinách. Poprvé vyvolaly isoflavonoidy zájem vědců ve 40. lelech, kdy seukázaly být zodpovědné za poruchy porodnosti ovcí při spásání velkého množství jetele, a jejich estrogenní aktivita se stala předmětem dalšího zkoumání. Prokázalo se, že účinek těchto látek nespočívá pouze v interakci s estrogenními receptory, ale takév inhibici některých důležitých enzymů, především tyrosin proteinkinas a topoisomeras, zapojených v procesech buněčného růstu a proliferace1. Epidemiologické studie dokazují, že tyto jejich schopnosti se projevují snížením rizika osteoporózy, kardiovaskulárních chorob a některých nádorových onemocnění. V posledních letech je prováděn intenzivní výzkum, týkající se zvláště karcinomu prsu a prostaty. Početné studie, jak na zvířatech tak na tkáňových kulturách, ukazují, že isoflavonoidy inh
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CE - Biochemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků - XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
233-236
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Place of publication
Praha
Event location
Skalský dvůr
Event date
May 24, 2004
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—