All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of ketchup authenticity - chemical changes of markers during production and distribution

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012783" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012783 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/16193296:_____/04:998599 RIV/60461373:_____/04:998598

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Evaluation of ketchup authenticity - chemical changes of markers during production and distribution

  • Original language description

    The set of 12 samples of ketchups with the known NTSS content varying from 4 to 12 % was analysed, the NTSS content was correlated with the content of individual chemical markers (lycopene, b-carotene, 5-pyrrolidon-2-carboxylic acid (pyroglutamic acid, PCA), glucose, fructose, sucrose, citric and malic acid, Na+, K+, Ca2+, Mg2+, formol number). The effect of processing and storage conditions to the PCA and lycopene content was followed. NTSS correlates well with K+, Mg2+, PCA, formol number, malic and citric acid content, no correlation was found for carotenoids content. PCA (pyroglutamic acid) content, which is formed during the ketchup processing, does not depend on the condition of ketchup processing, because all available precursors are changed already in the beginning stages of tomato processing. Contrary to that the content of carotenoids changes during all ketchup processing and storage and therefore its use as authenticity criteria is limited.

  • Czech name

    Hodnocení autenticity kečupů - chemické změny markerů během výroby a distribuce

  • Czech description

    Soubor 12 vzorků kečupu se známým obsahem RS (rajčatová sušina) v rozsahu od 4 do 12% byl analyzován. Obsah RS a obsahy jednotlivých chemických markerů (lykopen, ß-karoten, 5-pyrrolidon-2-karboxylová kyselina (pyroglutamová kyselina, PCA), glukosa, fruktosa, sacharosa, kyselina jablečná a citrónová, Na+, K+, Ca2+, Mg2+ a formolové číslo) byly podrobeny korelační analýze. RS dobře koreluje s následujícími markery: K+, Mg2+, PCA, formolovým číslem, kyselinou jablečnou a citrónovou, ale nekoreluje s karotenoidy.Dále byl sledován vliv zpracování a skladování na obsah PCA a lykopenu. Obsah PCA, která se vytváří během záhřevu protlaku, se během dalšího zpracování a skladování nemění. Naopak vliv technologického zpracování a skladování ovlivňuje obsah karotenoidů a proto je odhad rajčatového podílu podle tohoto markeru limitován.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QC1111" target="_blank" >QC1111: Analytical methods for detection of adulteration (authenticity) of selected foods.</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    22

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    349-352

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database