Isolation and characterisation of the yoghurt culture exopolysaccharides during the fermentation of the whey and permeate.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012825" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012825 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Izolace a charakterizace exopolysacharidů jogurtové kultury při fermentaci syrovátky a permeátu
Original language description
Byl sledován vliv teploty kultivace a použitého substrátu na produkci volných a kapsulárních exopolysacharidů (EPS) bakterií mléčného kvašení jogurtové kultury při fermentaci mléka, syrovátky a permeátu. Pro zakoncentrování exopolysacharidů byla použitaultrafiltrace. Nejnižší produkce EPS byla v permeátu při 35 °C (56 mg/l oproti 111 mg/l v mléce a syrovátce), nejvyšší v mléce při 45°C (220 mg/l). Produkovány byly dvě frakce EPS s rozdílnou molekulovou hmotností (510 a 11 kDa), skládající se převážně zglukosy a galaktosy (v poměru 1:1). Výsledky mikroskopie a chemické analýzy naznačují přítomnost jak kapsulárních tak volných EPS. Použitím ultrafiltrace došlo k přibližně pětinásobnému zahuštění EPS ve fermentovaném permeátu mléka.
Czech name
Izolace a charakterizace exopolysacharidů jogurtové kultury při fermentaci syrovátky a permeátu
Czech description
Byl sledován vliv teploty kultivace a použitého substrátu na produkci volných a kapsulárních exopolysacharidů (EPS) bakterií mléčného kvašení jogurtové kultury při fermentaci mléka, syrovátky a permeátu. Pro zakoncentrování exopolysacharidů byla použitaultrafiltrace. Nejnižší produkce EPS byla v permeátu při 35 °C (56 mg/l oproti 111 mg/l v mléce a syrovátce), nejvyšší v mléce při 45°C (220 mg/l). Produkovány byly dvě frakce EPS s rozdílnou molekulovou hmotností (510 a 11 kDa), skládající se převážně zglukosy a galaktosy (v poměru 1:1). Výsledky mikroskopie a chemické analýzy naznačují přítomnost jak kapsulárních tak volných EPS. Použitím ultrafiltrace došlo k přibližně pětinásobnému zahuštění EPS ve fermentovaném permeátu mléka.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
500
Pages from-to
498-411
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 20, 2004
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—