Carcass decontamination by steaming and lactic acid
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013030" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013030 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dekontaminace JUT kombinací páry a kyseliny mléčné
Original language description
Vxprovozních podmínkách byla vyzkoušena účinnost povrchové dekontaminace jatečně ošetřených těl (JUT) skotu a prasat. Kombinace působení páry (0,6 MPa) a postřiku 2% roztokem kyseliny mléčné (PURAC) byla použita na konci jateční linky asi 30 min p.m. Byly stanovovány celkové četnosti psychrofilních a mesofilních mikroorganismů vxpovrchové vrstvě (5 mm), a to ihned po ošetření a dále vxprůběhu chladírenského skladování po dobu 5 dní. Zákrok se ukázal být účinný, ihned po ošetření došlo ke snížení četností obou skupin mikroorganismů vxpovrchové vrstvě. Vxprůběhu skladování byl růst mikroorganismů na povrchu ošetřených JUT ve srovnání sxkontrolními vzorky zpomalen, evidentně působením mléčnanových iontů. Dekontaminační zákrok byl účinnější vxpřípadě více(záměrně) kontaminovaných vzorků. Uvedený způsob ošetření není určen jako řešení nedostatečné hygieny, nýbrž pro zvýšení výrobní jistoty vxpřípadě náhodného lokálního znečištění.
Czech name
Dekontaminace JUT kombinací páry a kyseliny mléčné
Czech description
Vxprovozních podmínkách byla vyzkoušena účinnost povrchové dekontaminace jatečně ošetřených těl (JUT) skotu a prasat. Kombinace působení páry (0,6 MPa) a postřiku 2% roztokem kyseliny mléčné (PURAC) byla použita na konci jateční linky asi 30 min p.m. Byly stanovovány celkové četnosti psychrofilních a mesofilních mikroorganismů vxpovrchové vrstvě (5 mm), a to ihned po ošetření a dále vxprůběhu chladírenského skladování po dobu 5 dní. Zákrok se ukázal být účinný, ihned po ošetření došlo ke snížení četností obou skupin mikroorganismů vxpovrchové vrstvě. Vxprůběhu skladování byl růst mikroorganismů na povrchu ošetřených JUT ve srovnání sxkontrolními vzorky zpomalen, evidentně působením mléčnanových iontů. Dekontaminační zákrok byl účinnější vxpřípadě více(záměrně) kontaminovaných vzorků. Uvedený způsob ošetření není určen jako řešení nedostatečné hygieny, nýbrž pro zvýšení výrobní jistoty vxpřípadě náhodného lokálního znečištění.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QE0186" target="_blank" >QE0186: Decontamination of surface of meat and vegetables</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Potravinářská revue
ISSN
—
e-ISSN
—
Volume of the periodical
1
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
20-23
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—