All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Carcass decontamination by steaming and lactic acid

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013030" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013030 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Dekontaminace JUT kombinací páry a kyseliny mléčné

  • Original language description

    Vxprovozních podmínkách byla vyzkoušena účinnost povrchové dekontaminace jatečně ošetřených těl (JUT) skotu a prasat. Kombinace působení páry (0,6 MPa) a postřiku 2% roztokem kyseliny mléčné (PURAC) byla použita na konci jateční linky asi 30 min p.m. Byly stanovovány celkové četnosti psychrofilních a mesofilních mikroorganismů vxpovrchové vrstvě (5 mm), a to ihned po ošetření a dále vxprůběhu chladírenského skladování po dobu 5 dní. Zákrok se ukázal být účinný, ihned po ošetření došlo ke snížení četností obou skupin mikroorganismů vxpovrchové vrstvě. Vxprůběhu skladování byl růst mikroorganismů na povrchu ošetřených JUT ve srovnání sxkontrolními vzorky zpomalen, evidentně působením mléčnanových iontů. Dekontaminační zákrok byl účinnější vxpřípadě více(záměrně) kontaminovaných vzorků. Uvedený způsob ošetření není určen jako řešení nedostatečné hygieny, nýbrž pro zvýšení výrobní jistoty vxpřípadě náhodného lokálního znečištění.

  • Czech name

    Dekontaminace JUT kombinací páry a kyseliny mléčné

  • Czech description

    Vxprovozních podmínkách byla vyzkoušena účinnost povrchové dekontaminace jatečně ošetřených těl (JUT) skotu a prasat. Kombinace působení páry (0,6 MPa) a postřiku 2% roztokem kyseliny mléčné (PURAC) byla použita na konci jateční linky asi 30 min p.m. Byly stanovovány celkové četnosti psychrofilních a mesofilních mikroorganismů vxpovrchové vrstvě (5 mm), a to ihned po ošetření a dále vxprůběhu chladírenského skladování po dobu 5 dní. Zákrok se ukázal být účinný, ihned po ošetření došlo ke snížení četností obou skupin mikroorganismů vxpovrchové vrstvě. Vxprůběhu skladování byl růst mikroorganismů na povrchu ošetřených JUT ve srovnání sxkontrolními vzorky zpomalen, evidentně působením mléčnanových iontů. Dekontaminační zákrok byl účinnější vxpřípadě více(záměrně) kontaminovaných vzorků. Uvedený způsob ošetření není určen jako řešení nedostatečné hygieny, nýbrž pro zvýšení výrobní jistoty vxpřípadě náhodného lokálního znečištění.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QE0186" target="_blank" >QE0186: Decontamination of surface of meat and vegetables</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Potravinářská revue

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    1

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    20-23

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database