Dietary intake of polycyclic aromatic hydrocarbons through fruit ang vegetables
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013079" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013079 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dietární příjem polycyklických aromatických uhlovodíků ovocem a zeleninou
Original language description
Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a jejich deriváty reprezentují významnou skupinu perzistentních kontaminantů životního prostředí. Tyto látky jsou sledovány v celé řadě potravinářských a environmentálních matric, kde se často vyskytují na stopových hladinách. Z tohoto důvodu je nutné pro jejich stanovení disponovat spolehlivými analytickými technikami. Předmětem této práce byla optimalizace a validace analytické metody pro stanovení PAU, jejich methylovaných derivátů a sirných heterocyklů v ovoci a zelenině, pro kterou byl proveden i odhad celkové nejistoty. Optimalizovaný postup pro stanovení PAU byl využit ke zjištění jejich obsahu ve vzorcích ovoce (jablek, meruněk a hroznového vína) a zeleniny (květáku, petržele, kapusty, okurek a rajčat) odebraných v oblasti jižní Moravy. Na obsah PAU byly dále vyšetřeny vzorky půd, vojtěšky a pšenice. Nejvyšší celkové hladiny těchto analytů byly zjištěny v půdě, z rostlinných matric pak ve vojtěšce. Téměř u všech vyšetřovaných vzorků osta
Czech name
Dietární příjem polycyklických aromatických uhlovodíků ovocem a zeleninou
Czech description
Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a jejich deriváty reprezentují významnou skupinu perzistentních kontaminantů životního prostředí. Tyto látky jsou sledovány v celé řadě potravinářských a environmentálních matric, kde se často vyskytují na stopových hladinách. Z tohoto důvodu je nutné pro jejich stanovení disponovat spolehlivými analytickými technikami. Předmětem této práce byla optimalizace a validace analytické metody pro stanovení PAU, jejich methylovaných derivátů a sirných heterocyklů v ovoci a zelenině, pro kterou byl proveden i odhad celkové nejistoty. Optimalizovaný postup pro stanovení PAU byl využit ke zjištění jejich obsahu ve vzorcích ovoce (jablek, meruněk a hroznového vína) a zeleniny (květáku, petržele, kapusty, okurek a rajčat) odebraných v oblasti jižní Moravy. Na obsah PAU byly dále vyšetřeny vzorky půd, vojtěšky a pšenice. Nejvyšší celkové hladiny těchto analytů byly zjištěny v půdě, z rostlinných matric pak ve vojtěšce. Téměř u všech vyšetřovaných vzorků osta
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník - XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr, 24. - 26. 5.2004
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
482-485
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
Jan 1, 2004
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—