All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Dietary intake of polycyclic aromatic hydrocarbons through fruit ang vegetables

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013079" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013079 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Dietární příjem polycyklických aromatických uhlovodíků ovocem a zeleninou

  • Original language description

    Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a jejich deriváty reprezentují významnou skupinu perzistentních kontaminantů životního prostředí. Tyto látky jsou sledovány v celé řadě potravinářských a environmentálních matric, kde se často vyskytují na stopových hladinách. Z tohoto důvodu je nutné pro jejich stanovení disponovat spolehlivými analytickými technikami. Předmětem této práce byla optimalizace a validace analytické metody pro stanovení PAU, jejich methylovaných derivátů a sirných heterocyklů v ovoci a zelenině, pro kterou byl proveden i odhad celkové nejistoty. Optimalizovaný postup pro stanovení PAU byl využit ke zjištění jejich obsahu ve vzorcích ovoce (jablek, meruněk a hroznového vína) a zeleniny (květáku, petržele, kapusty, okurek a rajčat) odebraných v oblasti jižní Moravy. Na obsah PAU byly dále vyšetřeny vzorky půd, vojtěšky a pšenice. Nejvyšší celkové hladiny těchto analytů byly zjištěny v půdě, z rostlinných matric pak ve vojtěšce. Téměř u všech vyšetřovaných vzorků osta

  • Czech name

    Dietární příjem polycyklických aromatických uhlovodíků ovocem a zeleninou

  • Czech description

    Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a jejich deriváty reprezentují významnou skupinu perzistentních kontaminantů životního prostředí. Tyto látky jsou sledovány v celé řadě potravinářských a environmentálních matric, kde se často vyskytují na stopových hladinách. Z tohoto důvodu je nutné pro jejich stanovení disponovat spolehlivými analytickými technikami. Předmětem této práce byla optimalizace a validace analytické metody pro stanovení PAU, jejich methylovaných derivátů a sirných heterocyklů v ovoci a zelenině, pro kterou byl proveden i odhad celkové nejistoty. Optimalizovaný postup pro stanovení PAU byl využit ke zjištění jejich obsahu ve vzorcích ovoce (jablek, meruněk a hroznového vína) a zeleniny (květáku, petržele, kapusty, okurek a rajčat) odebraných v oblasti jižní Moravy. Na obsah PAU byly dále vyšetřeny vzorky půd, vojtěšky a pšenice. Nejvyšší celkové hladiny těchto analytů byly zjištěny v půdě, z rostlinných matric pak ve vojtěšce. Téměř u všech vyšetřovaných vzorků osta

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník - XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr, 24. - 26. 5.2004

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    482-485

  • Publisher name

    VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    Jan 1, 2004

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article