Determination of nitrated polycyclic aromatic hydrocarbons and their precursors in biotic matrices
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F02%3A00014768" target="_blank" >RIV/60461373:22330/02:00014768 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Determination of nitrated polycyclic aromatic hydrocarbons and their precursors in biotic matrices
Original language description
Analytical method for the determination of ultra-trace levels of nitro-PAHs in food and various biotic matrices has been developed and GC-MS/NCI technique was used for the identification / quantitation of target analytes. Performance characteristics of implemented method were obtained through thorough in-house validation procedure. The main sources of uncertainties were critically evaluated, possible strategies of their elimination / minimisation were considered and consequently employed. Examination ofreal-life samples of various foodstuffs (complete human diet, mate tea, pumpkin seed oil, parsley, sausages) was performed in this study.
Czech name
Stanovení nitrovaných polycyklických aromatických uhlovodíků a jejich prekursorů v biotických matricích
Czech description
Byla vyvinuta analytická metoda pro stanovení ultrastopových koncentrací nitro-PAU v potravinách a a různých biotických matricích; pro identifikaci a kvantifikaci analytů byla použita technika GC-MS/NCI. Pracovní charakteristiky implementované metody byly zjišťovány v procesu "in-house" validace. Byly kvantifikovány hlavní zdroje nejistot a navrženy strategie pro jejich minimalizaci, které byly následně zavedeny a kriticky zhodnoceny. Ve studii byly realizovány analýzy vzorků potravin nejrůznějšího typu(vzorky celodenní stravy, čaje maté, dýňového oleje, nati petržele, uzenin).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/OK%20377" target="_blank" >OK 377: The Presence and Risk of nitro-Polycyclic aromatic hydrocarbons</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2002
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Chromatography A
ISSN
0021-9673
e-ISSN
—
Volume of the periodical
982
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS
Number of pages
17
Pages from-to
127-143
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—