All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of cooking on phosphorus and trace elements species in peas

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013089" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013089 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22340/04:00011115

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Effect of cooking on phosphorus and trace elements species in peas

  • Original language description

    Changes of solubility of P, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn and Mo and changes of proportions of individual element species fractions in pea seeds occurring as a result of soaking and boiling of pea were investigated. Speciation analyses were accomplished by sizeexclusion chromatography - inductively coupled plasma mass spectrometry. Total contents of elements, the respective soluble portions and portions passing SEC column were ascertained and mass balances were done. During boiling of pea most of elements gotpartly into water. Compounds of elements remaining in the boiled pea became less soluble in most cases. Soluble high molecular weight element species present in the original pea were completely diminished by boiling of pea. Low molecular weight speciesof nickel, zinc and molybdenum were more stable against thermal treatment. Nevertheless the boiling increases the portion of ionic species and labile complexes.

  • Czech name

    Vliv vaření hrachu na speciaci fosforu a stopových prvků

  • Czech description

    Práce sledovala změny rozpustnosti a zastoupení jednotlivých frakcí sloučenin P, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn a Mo v průběhu namáčení a vaření hrachu. Stanovení specií prvků bylo uskutečněno metodou SEC/ICP-MS. Ze získaných dat byla provedena hmotnostní bilance prvků během extrakce během chromatografického dělení. U většiny prvků přechází část obsahu při vaření do vody. Sloučeniny prvků, které zůstávají v uvařeném hrachu, jsou méně rozpustné. Vařením jsou zcela odstraněny vysokomolekulární rozpustné sloučeniny kovů. Nízkomolekulární sloučeniny niklu, zinku a molybdenu jsou vůči tepelné úpravě stálejší. Vařením hrachu ze zvyšuje podíl kovů v iontových formách a labilních komplexech.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    85

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    BE - BELGIUM

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    31-39

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database