Effect of technological processing and maturity stage of seeds on the content and speciation of phosphorus and trace elements in peas.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013088" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013088 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22340/04:00011114
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of technological processing and maturity stage of seeds on the content and speciation of phosphorus and trace elements in peas.
Original language description
Changes of speciation of P, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn and Mo in peas occurring in the course of blanching and boiling of green peas were investigated. Element speciation in green pea was compared with that of mature pea. Speciation analyses were accomplished by size exclusion chromatography - inductively coupled plasma mass spectrometry. Total contents of elements, the respective soluble portions and portions passing SEC column were ascertained and mass balances were done. No considerable differences between fresh and blanched green peas were found. During boiling of pea most of elements got partly into water. Excepting nickel and cobalt the elements' compounds remaining in the boiled pea became less soluble. Soluble high molecular mass element species ofzinc, copper, manganese, and iron present in the blanched green pea were completely diminished by boiling of pea. Low molecular mass species of nickel, cobalt, zinc, and molybdenum are more stable against thermal treatment. The mature pe
Czech name
Vliv technologického zpracování a stupně zralosti semen na obsah a speciaci fosforu a stopových prvků v hrachu
Czech description
Práce se zabývala změnami speciace P, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn a Mo v hrachu v průběhu dozrávání semen a při technologické úpravě (blanšírování a vaření) zeleného hrášku. Stanovení specií prvků bylo uskutečněno metodou SEC/ICP-MS. Ze získaných dat byla sestavena hmotnostní bilance prvků. Během vaření zeleného hrášku přechází podstatné množství prvků do vody. S výjimkou sloučenin niklu a kobaltu jsou sloučeniny prvků v uvařeném hrášku méně rozpustné, než výchozí sloučeniny. Původní rozpustné vysokomolekulární sloučeniny zinku, mědi, manganu a železa jsou vařením hrášku zcela odstraněny. Nízkomolekulární sloučeniny kobaltu, niklu, zinku a molybdenu jsou vůči termickému zásahu stálejší. Zralý hrách akumuluje ve srovnání se zeleným hráškem větší množství prvků. Během zrání se tvoří nové vysokomolekulární či středně molekulární sloučeniny fosforu, kobaltu a mědi. Doba a způsob skladování zralých semen hrachu ovlivňují speciaci mědi.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Volume of the periodical
87
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
BE - BELGIUM
Number of pages
10
Pages from-to
423-432
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—