All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of technological processing and maturity stage of seeds on the content and speciation of phosphorus and trace elements in peas.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013088" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013088 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22340/04:00011114

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Effect of technological processing and maturity stage of seeds on the content and speciation of phosphorus and trace elements in peas.

  • Original language description

    Changes of speciation of P, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn and Mo in peas occurring in the course of blanching and boiling of green peas were investigated. Element speciation in green pea was compared with that of mature pea. Speciation analyses were accomplished by size exclusion chromatography - inductively coupled plasma mass spectrometry. Total contents of elements, the respective soluble portions and portions passing SEC column were ascertained and mass balances were done. No considerable differences between fresh and blanched green peas were found. During boiling of pea most of elements got partly into water. Excepting nickel and cobalt the elements' compounds remaining in the boiled pea became less soluble. Soluble high molecular mass element species ofzinc, copper, manganese, and iron present in the blanched green pea were completely diminished by boiling of pea. Low molecular mass species of nickel, cobalt, zinc, and molybdenum are more stable against thermal treatment. The mature pe

  • Czech name

    Vliv technologického zpracování a stupně zralosti semen na obsah a speciaci fosforu a stopových prvků v hrachu

  • Czech description

    Práce se zabývala změnami speciace P, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn a Mo v hrachu v průběhu dozrávání semen a při technologické úpravě (blanšírování a vaření) zeleného hrášku. Stanovení specií prvků bylo uskutečněno metodou SEC/ICP-MS. Ze získaných dat byla sestavena hmotnostní bilance prvků. Během vaření zeleného hrášku přechází podstatné množství prvků do vody. S výjimkou sloučenin niklu a kobaltu jsou sloučeniny prvků v uvařeném hrášku méně rozpustné, než výchozí sloučeniny. Původní rozpustné vysokomolekulární sloučeniny zinku, mědi, manganu a železa jsou vařením hrášku zcela odstraněny. Nízkomolekulární sloučeniny kobaltu, niklu, zinku a molybdenu jsou vůči termickému zásahu stálejší. Zralý hrách akumuluje ve srovnání se zeleným hráškem větší množství prvků. Během zrání se tvoří nové vysokomolekulární či středně molekulární sloučeniny fosforu, kobaltu a mědi. Doba a způsob skladování zralých semen hrachu ovlivňují speciaci mědi.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    87

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    BE - BELGIUM

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    423-432

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database