Application of Cross-flow Ultrafiltration on Inorganic Membranes in Purification of Food Materials.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00013219" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00013219 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Application of Cross-flow Ultrafiltration on Inorganic Membranes in Purification of Food Materials.
Original language description
This paper brings data about ultrafiltration on inorganic membranes (MEMBRALOX, France, mean pore size 20 and 100 nm, 0.8 m long, filtration area of 0.2 m2), which were applied for purification of different liquid materials from the food industry; to beconcrete, egg blend, amaranth starch suspension and caramel (i.e. natural colorant). The ultrafiltration was carried out on a pilot plant filtration unit TIA (Bollene, France) and cross-flow permeate fluxes were measured at first. Using the experimentaldata the mathematical models describing membrane fouling were suggested. Obtained permeate steady-state fluxes depended partially on the filtration temperature but mostly on the character of filtered medium.
Czech name
Aplikace cross-flow ultrafiltrace na anorganických membranách při čištění potravinářských materiálů
Czech description
Tento článek přináší data o mikrofiltraci na anorganických membránách (MEMBRALOX, Francie, velikost pórů 20 a 100 nm, délky 0,8 m, filtrční plocha 0,2 m2), které byly použity při čištění různých tekutin pocházejících z potravinářského průmyslu; konkrétněvaječná melanž, škrobová amarntová suspenze a karamelové přírodní barvivo. Ultrafiltrace byla prováděna na poloprovozní jednotce TIA (Bollene, Francie) a nejprve byly měřeny cross-flow fluxy permeátu. Potžom byly vytvořen matematický model z experimentálních dat, který popisuje fouling (zanášení membrány). Dosažený ustálený stav fluxu permeátu je závislý na teplotě a především na charakteru filtrovaného media.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3044" target="_blank" >QF3044: Efficiency examination of membrane-photocatalytical destruction of toxic pollutants in combination with bioremediation technologies in agriculture.</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
23
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
103-110
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—