All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application of Cross-flow Ultrafiltration on Inorganic Membranes in Purification of Food Materials.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00013219" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00013219 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Application of Cross-flow Ultrafiltration on Inorganic Membranes in Purification of Food Materials.

  • Original language description

    This paper brings data about ultrafiltration on inorganic membranes (MEMBRALOX, France, mean pore size 20 and 100 nm, 0.8 m long, filtration area of 0.2 m2), which were applied for purification of different liquid materials from the food industry; to beconcrete, egg blend, amaranth starch suspension and caramel (i.e. natural colorant). The ultrafiltration was carried out on a pilot plant filtration unit TIA (Bollene, France) and cross-flow permeate fluxes were measured at first. Using the experimentaldata the mathematical models describing membrane fouling were suggested. Obtained permeate steady-state fluxes depended partially on the filtration temperature but mostly on the character of filtered medium.

  • Czech name

    Aplikace cross-flow ultrafiltrace na anorganických membranách při čištění potravinářských materiálů

  • Czech description

    Tento článek přináší data o mikrofiltraci na anorganických membránách (MEMBRALOX, Francie, velikost pórů 20 a 100 nm, délky 0,8 m, filtrční plocha 0,2 m2), které byly použity při čištění různých tekutin pocházejících z potravinářského průmyslu; konkrétněvaječná melanž, škrobová amarntová suspenze a karamelové přírodní barvivo. Ultrafiltrace byla prováděna na poloprovozní jednotce TIA (Bollene, Francie) a nejprve byly měřeny cross-flow fluxy permeátu. Potžom byly vytvořen matematický model z experimentálních dat, který popisuje fouling (zanášení membrány). Dosažený ustálený stav fluxu permeátu je závislý na teplotě a především na charakteru filtrovaného media.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF3044" target="_blank" >QF3044: Efficiency examination of membrane-photocatalytical destruction of toxic pollutants in combination with bioremediation technologies in agriculture.</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    23

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    103-110

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database