The influence of moderate beer consumption on the anti-oxidative properties of blood plasma
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015921" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015921 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv umírněného pití piva na antioxodační kapacitu krevní plasmy.
Original language description
Pivo je velmi oblíbený nápoj. Ve světě se ho ročně vypije více než 123 miliard litrů. Roční produkce piva v České Republice byla téměř 19 mil. hl. Průměrná spotřeba piva v Evropské Unii byla 80 litrů na osobu a rok, a tradičně největší spotřeba piva je vČeské Republice (162 litrů na osobu a rok). Pivo je tak pro Čechy významným zdrojem antioxidantů. Antioxidanty, v pivu přítomné polyfenolové látky, mají široké spektrum zdraví prospěšných účinků, regulují krevní tlak a hladinu glukosy v krvi a údajně mají i antikarcinogenní a antimikrobiální účinky. Cílem této studie bylo zjistit, jestli se po konzumaci piva zvyšuje hladina antioxidantů v krvi. Studie probíhala na 12 dobrovolnících z řad studentů (6 mužů a 6 žen), kteří pili pivo typu "světlý ležák", nealkoholické pivo a srovnávací nápoj. Odběry vzorků krve byly před napitím, 30 minut, 1 h, 2 h, 3h a 4 h po napití. Poté byla krev odstředěna a krevní plasma byla použita na stanovení parametrů oxidačního stresu a celkové antioxidační kap
Czech name
Vliv umírněného pití piva na antioxodační kapacitu krevní plasmy.
Czech description
Pivo je velmi oblíbený nápoj. Ve světě se ho ročně vypije více než 123 miliard litrů. Roční produkce piva v České Republice byla téměř 19 mil. hl. Průměrná spotřeba piva v Evropské Unii byla 80 litrů na osobu a rok, a tradičně největší spotřeba piva je vČeské Republice (162 litrů na osobu a rok). Pivo je tak pro Čechy významným zdrojem antioxidantů. Antioxidanty, v pivu přítomné polyfenolové látky, mají široké spektrum zdraví prospěšných účinků, regulují krevní tlak a hladinu glukosy v krvi a údajně mají i antikarcinogenní a antimikrobiální účinky. Cílem této studie bylo zjistit, jestli se po konzumaci piva zvyšuje hladina antioxidantů v krvi. Studie probíhala na 12 dobrovolnících z řad studentů (6 mužů a 6 žen), kteří pili pivo typu "světlý ležák", nealkoholické pivo a srovnávací nápoj. Odběry vzorků krve byly před napitím, 30 minut, 1 h, 2 h, 3h a 4 h po napití. Poté byla krev odstředěna a krevní plasma byla použita na stanovení parametrů oxidačního stresu a celkové antioxidační kap
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů