Baby food production chain: Pesticide residues in fresh apples and products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015976" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015976 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Baby food production chain: Pesticide residues in fresh apples and products
Original language description
During 3 years of a monitoring programme, 522 samples of fresh apples, six brands of fruit pure´es and various types of fruit baby food prepared from these materials were analysed. Each sample was examined for the presence of 86 GC amenable pesticide residues. The reporting limits of the procedure employed for sample analyses were in the range 0.003-0.01mgkg-1. Pesticide residues were detected in 59.5 % of the samples of fresh apples. However, maximum residue levels (European Union MRLs) were exceeded only in 1.4 % of samples. The levels of residues in 'positive' fruit pure´es were substantially lower, overall with residues detected in 33 % of samples. Fruit baby food represented the commodity with the lowest incidence of residues being detected in only 16 % of samples. The 0.01 mgkg-1 MRL was exceeded in 9 % of these products. Multiple residues were found in 25 % of fresh apples and in 10 % of fruit pure´es. None of fruit baby food samples contained more than a single residue. Organop
Czech name
Výrobní řetězec dětské a kojenecké výživy: rezidua pesticidů v čerstvých jablkách a v produktech
Czech description
V průběhu tříletého monitoringu bylo vyšetřeno 522 vzorků jablek, 6 druhů ovocných pyré a různé druhy dětské a kojenecké výživy, které byly z těchto surovin vyrobeny. Každý vzorek byl vyšetřen na přítomnost nejméně 86 pesticidních látek, které lze analyzovat pomocí plynové chromatografie. Meze stanovitelnosti analytické metody se pohybovaly od 0,003 do 0,01 mg/kg. Rezidua pesticidů byla detekována u 59,5 % vzorků čerstvých jablek. Maximální reziduální limity (národní, evropské MLR) však byly překročenypouze u 1,4 % vzorků. Ve vzorcích ovocného pyré byla incidence pesticidů nižší (33 % vzorků), nejméně pravděpodobný byl výskyt některého z pesticidů ve finální ovocné výživě (16 % vzorků). Maximální limit reziduí (MLR) pro dětskou a kojeneckou výživu bylnicméně překročen u 9 % výrobků. V surovinách a polotovarech se běžně vyskytoval více než jeden pesticid, finální výrobky obsahovaly zpravidla pouze jedinou látku. Nejčastěji se vyskytujícími pesticidy byly ftalimidy, sulfamidy a dikarbo
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Food Additives and Contaminants
ISSN
0265-203X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
22
Issue of the periodical within the volume
10
Country of publishing house
NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS
Number of pages
12
Pages from-to
1231-1242
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—