All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Baby food production chain: Pesticide residues in fresh apples and products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015976" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015976 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Baby food production chain: Pesticide residues in fresh apples and products

  • Original language description

    During 3 years of a monitoring programme, 522 samples of fresh apples, six brands of fruit pure´es and various types of fruit baby food prepared from these materials were analysed. Each sample was examined for the presence of 86 GC amenable pesticide residues. The reporting limits of the procedure employed for sample analyses were in the range 0.003-0.01mgkg-1. Pesticide residues were detected in 59.5 % of the samples of fresh apples. However, maximum residue levels (European Union MRLs) were exceeded only in 1.4 % of samples. The levels of residues in 'positive' fruit pure´es were substantially lower, overall with residues detected in 33 % of samples. Fruit baby food represented the commodity with the lowest incidence of residues being detected in only 16 % of samples. The 0.01 mgkg-1 MRL was exceeded in 9 % of these products. Multiple residues were found in 25 % of fresh apples and in 10 % of fruit pure´es. None of fruit baby food samples contained more than a single residue. Organop

  • Czech name

    Výrobní řetězec dětské a kojenecké výživy: rezidua pesticidů v čerstvých jablkách a v produktech

  • Czech description

    V průběhu tříletého monitoringu bylo vyšetřeno 522 vzorků jablek, 6 druhů ovocných pyré a různé druhy dětské a kojenecké výživy, které byly z těchto surovin vyrobeny. Každý vzorek byl vyšetřen na přítomnost nejméně 86 pesticidních látek, které lze analyzovat pomocí plynové chromatografie. Meze stanovitelnosti analytické metody se pohybovaly od 0,003 do 0,01 mg/kg. Rezidua pesticidů byla detekována u 59,5 % vzorků čerstvých jablek. Maximální reziduální limity (národní, evropské MLR) však byly překročenypouze u 1,4 % vzorků. Ve vzorcích ovocného pyré byla incidence pesticidů nižší (33 % vzorků), nejméně pravděpodobný byl výskyt některého z pesticidů ve finální ovocné výživě (16 % vzorků). Maximální limit reziduí (MLR) pro dětskou a kojeneckou výživu bylnicméně překročen u 9 % výrobků. V surovinách a polotovarech se běžně vyskytoval více než jeden pesticid, finální výrobky obsahovaly zpravidla pouze jedinou látku. Nejčastěji se vyskytujícími pesticidy byly ftalimidy, sulfamidy a dikarbo

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Food Additives and Contaminants

  • ISSN

    0265-203X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    22

  • Issue of the periodical within the volume

    10

  • Country of publishing house

    NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS

  • Number of pages

    12

  • Pages from-to

    1231-1242

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database