All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Anthocyanins profiles as a tool for authenticity evaluation of fruit products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016222" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016222 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití analýzy profilů anthokyanů při detekci falšování

  • Original language description

    Anthokyany jsou nejrozšířenější a početně velice rozsáhlou skupinou rostlinných barviv. Dosud bylo v přírodních zdrojích identifikováno asi 300 různých anthokyanů. Je to skupina rozpustných barviv ve vodě v barevné škále od oranžové přes červenou a fialovou až po modrou barvu. V potravinách je nejvíce rozšířeno následujících 6 anthokyanidinů: pelargonidin, kyanidin, peonidin, delfinidin, petunidin a malvidin. Použití anthokyanů při identifikaci falšování se zdá být složité, neboť anthokyany podléhají nezčetným reakcím a jsou ovlivňovány mnoha faktory např: variabilita obsahu anthokyanu v surovině, odrůda použita při zpracování, fyziologický stavem rostliny a plodu a podmínkami při pěstování. V neposlední řadě ovlivňuje tento marker jeho stabilita při technologickém zpracování - závisí na struktuře molekuly anthokyanu, na přítomnosti enzymů, na hodnotě pH, na teplotě zpracování, na přítomnosti kyslíku a světla. Tyto faktory většinou ovlivňují pouze obsah anthokyanů, a proto by se při de

  • Czech name

    Využití analýzy profilů anthokyanů při detekci falšování

  • Czech description

    Anthokyany jsou nejrozšířenější a početně velice rozsáhlou skupinou rostlinných barviv. Dosud bylo v přírodních zdrojích identifikováno asi 300 různých anthokyanů. Je to skupina rozpustných barviv ve vodě v barevné škále od oranžové přes červenou a fialovou až po modrou barvu. V potravinách je nejvíce rozšířeno následujících 6 anthokyanidinů: pelargonidin, kyanidin, peonidin, delfinidin, petunidin a malvidin. Použití anthokyanů při identifikaci falšování se zdá být složité, neboť anthokyany podléhají nezčetným reakcím a jsou ovlivňovány mnoha faktory např: variabilita obsahu anthokyanu v surovině, odrůda použita při zpracování, fyziologický stavem rostliny a plodu a podmínkami při pěstování. V neposlední řadě ovlivňuje tento marker jeho stabilita při technologickém zpracování - závisí na struktuře molekuly anthokyanu, na přítomnosti enzymů, na hodnotě pH, na teplotě zpracování, na přítomnosti kyslíku a světla. Tyto faktory většinou ovlivňují pouze obsah anthokyanů, a proto by se při de

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník přednášek z XXXVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-86909-01-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    250-253

  • Publisher name

    Výzkumný ústav potravinářský

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 23, 2005

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article