Changes in particle size of carbonatation slurry during preliming observed by the image analysis method
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00016458" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00016458 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Changes in particle size of carbonatation slurry during preliming observed by the image analysis method
Original language description
A preliming is of considerable importance for efficient filtration and sedimentation of the 1st carbonation slurry. A part of the 1st carbonatation precipitate and in most cases the 2nd carbonatation precipitate is recycled to the prelimer to obtain sufficient particle size of carbonatation slurry. This recycled carbonatation slurry and the juice in the compaments of the prelimer can be characterized as polydisperse system. It contains CaCO3 and aggregated or adsorbed non-sugars. Authors chose an imageanalysis method (LUCIA system) combined with microscopic observation for particle size distribution measurement of suspensions of carbonatation slurry entering the prelimer (three chosen suspensions of carbonatation slurry concentrate and milk of lime) and suspensions inside the prelimer. Large mud particles grew during preliming and small particles dissolved in the first and the last compartment. The authors lay stress on fine handling with carbonatation and prelimed mud to prevent the
Czech name
Sledování změn velikostí částic saturačního kalu při předčeření pomocí metody image analysis
Czech description
Předčeření má velký význam pro účinnou filtraci a sedimentaci saturačního kalu. Část sraženiny kalu 1. saturace a většinou kal z 2. saturace se recirkuluje do předčeřiče s cílem zajistit dostatečnou velikost částic saturačního kalu. Tento recirkulovaný saturační kal a šťáva v komorách předčeřiče může být charakterizována jako polydisperzní systém. Obsahuje CaCO3 a agregované nebo adsorbované necukry. Autoři zvolili metodu analýzy obrazu (systém LUCIA) kombinovanou s mikroskopickým pozorováním pro měřenídistribuce velikosti částic v suspenzích saturačního kalu vstupujících do předčeřiče (tři vybrané suspenze saturačního kalu a vápenného mléka) a suspenzí v předčeřiči. Během předčeření narůstají velké částice a malé částice se rozpouštějí v první a poslední komoře. Autoři kladou důraz na šetrné zacházení se saturačním kalem a kalem předčeřené šťávy, aby nedocházelo k porušování částic.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zuckerindustrie
ISSN
0344-8657
e-ISSN
—
Volume of the periodical
131
Issue of the periodical within the volume
8
Country of publishing house
DE - GERMANY
Number of pages
8
Pages from-to
551-557
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—