The particle size of carbonation mud, and possibilities for influencing it
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00020986" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00020986 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The particle size of carbonation mud, and possibilities for influencing it
Original language description
The waste precipitate from sugar technology called carbonation mud contains CaCO3 and aggregated or adsorbed non-sugars. The authors considered feasible applications of carbonation mud - both inside and outside the sugar plant. The granulometric distribution of carbonation mud is among its basic properties. The authors chose image analysis, combined with microscopic observation using the LUCIA system, to determine particle parameters. Particle size distribution was measured and used to evaluate some full-scale chemical-engineering operations, such as the application of flocculants, particle damage by mixing and hydrocyclone separation. The authors established that the industrial method of preparing input mud suspension for hydrocyclone separation is not fine enough and that, compared to unfiltered 1st carbonation juice, the amount of small particles increased. As a result the bottom output suspension of the hydrocyclones was of worse quality.
Czech name
Velikost částic saturačního kalu a možnosti jejího ovlivnění
Czech description
Sraženina odpadající z cukrovarnické technologie pod názvem saturační kal, obsahuje uhličitan vápenatý a agregované nebo adsorbované necukry. Autoři zvažují možné aplikace saturačního kalu ? uvnitř i mimo cukrovaru. Granulometrie patří mezi hlavní parametry saturačního kalu. Autoři zvolili analýzu obrazu kombinovanou s mikroskopickým pozorováním pomocí systemu LUCIA k určení parametrů částic. Naměřená distribuce velikosti částic byla využita k vyhodnocení plnoprovozních chemicko-inženýrských operací jako je aplikace flokulantu, poškození částic při míchání a separace v hydrocyklonech. Autoři zjistili že průmyslová příprava kalové suspenze pro hydrocyklonovou separaci není dostatečně citlivá, a tak v porovnání s 1. saturovanou šťávou narůstá počet malých částic. Důsledkem je horší kvalita zahuštěné suspenze z hydrocyklonů.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Volume of the periodical
87
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
BE - BELGIUM
Number of pages
6
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000254587900009
EID of the result in the Scopus database
—