All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The particle size of carbonation mud, and possibilities for influencing it

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00020986" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00020986 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    The particle size of carbonation mud, and possibilities for influencing it

  • Original language description

    The waste precipitate from sugar technology called carbonation mud contains CaCO3 and aggregated or adsorbed non-sugars. The authors considered feasible applications of carbonation mud - both inside and outside the sugar plant. The granulometric distribution of carbonation mud is among its basic properties. The authors chose image analysis, combined with microscopic observation using the LUCIA system, to determine particle parameters. Particle size distribution was measured and used to evaluate some full-scale chemical-engineering operations, such as the application of flocculants, particle damage by mixing and hydrocyclone separation. The authors established that the industrial method of preparing input mud suspension for hydrocyclone separation is not fine enough and that, compared to unfiltered 1st carbonation juice, the amount of small particles increased. As a result the bottom output suspension of the hydrocyclones was of worse quality.

  • Czech name

    Velikost částic saturačního kalu a možnosti jejího ovlivnění

  • Czech description

    Sraženina odpadající z cukrovarnické technologie pod názvem saturační kal, obsahuje uhličitan vápenatý a agregované nebo adsorbované necukry. Autoři zvažují možné aplikace saturačního kalu ? uvnitř i mimo cukrovaru. Granulometrie patří mezi hlavní parametry saturačního kalu. Autoři zvolili analýzu obrazu kombinovanou s mikroskopickým pozorováním pomocí systemu LUCIA k určení parametrů částic. Naměřená distribuce velikosti částic byla využita k vyhodnocení plnoprovozních chemicko-inženýrských operací jako je aplikace flokulantu, poškození částic při míchání a separace v hydrocyklonech. Autoři zjistili že průmyslová příprava kalové suspenze pro hydrocyklonovou separaci není dostatečně citlivá, a tak v porovnání s 1. saturovanou šťávou narůstá počet malých částic. Důsledkem je horší kvalita zahuštěné suspenze z hydrocyklonů.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of Food Engineering

  • ISSN

    0260-8774

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    87

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    BE - BELGIUM

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000254587900009

  • EID of the result in the Scopus database