PARTICLE SIZE DISTRIBUTION OF RE-USED CARBONATION MUD
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00018981" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00018981 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
PARTICLE SIZE DISTRIBUTION OF RE-USED CARBONATION MUD
Original language description
Carbonation mud contains CaCO3 and aggregated or adsorbed substances from sugar beet raw juice. The precipitate can be characterized as polydisperse system. Large volumes of carbonation mud predetermine its using as a fertilizer. Other possibilities of utilization are tested - e.g. addition in animal feed mixtures, application as paper, plastic and rubber fillers, and usage for building industry and for desulphurization of combustion gases. Re-using of carbonation mud in sugar technology enables to decrease lime consumption in a sugar factory and to minimize carbonation mud production. It involves economic aspects and environmental effects (decreasing lime stone mining and limiting of carbonation mud production). For these feasible internal or externalapplications of carbonation mud it is necessary to know size distribution in advance. The research work was aimed at particle size distribution measurement of carbonation mud suspension, which was separated in hydrocyclones used in MZ-te
Czech name
Rozdělení velikosti částic znovu využitého saturačního kalu
Czech description
Saturační kal obsahuje CaCO3 a agregované nebo adsorbované necukry cukrovarnické řepné surové šťávy. Sraženina může být charakterizována jako polydisperzní systém. Velké objemy saturačního kalu předurčují jeho využití jako hnojiva. Byly zkoušeny i jiné aplikační možnosti - jako přídavek do krmných směsí, jako plniva do papíru či plastů, použití ve stavebním průmyslu a pro odsíření spalin. Opětovné použití saturačního kalu v cukrovarnické technologii umožňuje snížit spotřebu vápna v cukrovaru a minimalizovat výrobu saturačního kalu. To má ekonomické a environmentální dopady (snížení těžby vápence a omezení produkce kalu). Pro tyto možné interní a externí aplikace saturačního kalu je předem nutné znát rozdělení velikosti částic. Výzkumná práce byla zaměřena na stanovení rozdělení velikosti částic saturačního kalu v suspenzích, které byly separovány v technologii MZ. Tato úsporná epurační metoda je založena na opětovném využití saturačního kalu a následující separací kalových částic. Stan
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Polish Journal of Food and Nutrition Science
ISSN
1230-0322
e-ISSN
—
Volume of the periodical
57
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
PL - POLAND
Number of pages
6
Pages from-to
51-56
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—