Image analysis as a control tool for the reduction of lime consumption in sugar factories
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019117" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019117 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/08:00019117
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Image analysis as a control tool for the reduction of lime consumption in sugar factories
Original language description
A suspension with sufficiently large particles of carbonation precipitate can significantly reduce the consumption of lime in sugar factories, thereby producing various positive ecological effects (including reductions in both the mining of limestone andthe production of carbonation lime), as well as economic benefits. Our research was focused on testing the size distribution of precipitate in various suspensions in juice purification. We chose an image analysis method, combined with microscopic observation, for the determination of particle parameters. After calibration the area of each scanned particle was measured, and its equivalent diameter calculated. From this data, particle size distribution was computed, from which we were able to evaluate precipitate damage. We recommend the use of this method to prevent particle damage, and thereby reduce lime addition in sugar technology.
Czech name
Image analysis jako nástroj ke snížení spotřeby vápna v cukrovarech
Czech description
Suspenze s dostatečně velkými částicemi saturačního kalu může významně snížit spotřebu vápna v cukrovarech, což má za důsledek různé pozitivní ekonomické i ekologické efekty (vč. snížení těžby vápence a výroby saturačního kalu). Výzkum byl zaměřen na testování distribuce velikosti částic sraženiny v různých suspenzích epurace. K určení parametrů částic byla vybrána metoda analýzy obrazu v kombinaci s mikroskopickým pozorováním. Po kalibraci byla změřena plocha průmětu každé částice a byl vypočten ekvivalentní průměr. Z těchto dat bylo vypočteno rozdělení velikosti částic, čímž lze určit poškození částic sraženiny. Doporučujeme využití této metody k prevenci poškození částic, a tím ke snížení spotřeby vápna v cukrovarnické technologii.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
CITS Proceedings 2007
ISBN
3-87040-120-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
135-144
Publisher name
Verlag Dr. A. Bartens
Place of publication
Berlín
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—