All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Image analysis as a control tool for the reduction of lime consumption in sugar factories

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019117" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019117 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22330/08:00019117

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Image analysis as a control tool for the reduction of lime consumption in sugar factories

  • Original language description

    A suspension with sufficiently large particles of carbonation precipitate can significantly reduce the consumption of lime in sugar factories, thereby producing various positive ecological effects (including reductions in both the mining of limestone andthe production of carbonation lime), as well as economic benefits. Our research was focused on testing the size distribution of precipitate in various suspensions in juice purification. We chose an image analysis method, combined with microscopic observation, for the determination of particle parameters. After calibration the area of each scanned particle was measured, and its equivalent diameter calculated. From this data, particle size distribution was computed, from which we were able to evaluate precipitate damage. We recommend the use of this method to prevent particle damage, and thereby reduce lime addition in sugar technology.

  • Czech name

    Image analysis jako nástroj ke snížení spotřeby vápna v cukrovarech

  • Czech description

    Suspenze s dostatečně velkými částicemi saturačního kalu může významně snížit spotřebu vápna v cukrovarech, což má za důsledek různé pozitivní ekonomické i ekologické efekty (vč. snížení těžby vápence a výroby saturačního kalu). Výzkum byl zaměřen na testování distribuce velikosti částic sraženiny v různých suspenzích epurace. K určení parametrů částic byla vybrána metoda analýzy obrazu v kombinaci s mikroskopickým pozorováním. Po kalibraci byla změřena plocha průmětu každé částice a byl vypočten ekvivalentní průměr. Z těchto dat bylo vypočteno rozdělení velikosti částic, čímž lze určit poškození částic sraženiny. Doporučujeme využití této metody k prevenci poškození částic, a tím ke snížení spotřeby vápna v cukrovarnické technologii.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    CITS Proceedings 2007

  • ISBN

    3-87040-120-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    135-144

  • Publisher name

    Verlag Dr. A. Bartens

  • Place of publication

    Berlín

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article