Correlation between Milling and Baking Parameters of Wheat Varieties
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00016465" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00016465 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Correlation between Milling and Baking Parameters of Wheat Varieties
Original language description
The milling and baking parameters of flours from foreign and Czech varieties were determined and related to milling and baking performance by correlation analysis. Twenty samples of wheat from the international breeding test CIMMYT (harvest year 2003) were used. Standard milling test at CD1 auto mill confirmed expressive different milling parameters of single varieties. Rheological properties of flours in dough were assessed at farinograph, extensigraph, fermentograph SJA, maturograph and oven spring apparatus. Baking test was also performed. Significant correlation was obtained between the milling parameters, grain hardness, flour water absorption and specific bread volume. The strongest correlation was found between water absorption and yield of semolina (r = 0,79); fermentograph gases volume and yield of semolina (r = 0,89), farinograph water absorption (r = 0,76), kernel hardness (r = 0,77); specific bread volume and flour protein content (r = 0,57), the yield of semolina (r = 0,57
Czech name
Vztahy mezi mlynářskými a pekařskými vlastnostmi odrůd pšenice
Czech description
Mlynářské a pekařské vlastnosti českých a zahraničních odrůd potravinářské pšenice z mezinárodního pokusu CIMMYT byly posuzovány korelační analýzou.Statisticky průkazné závislosti byly zjištěny mezi mlýnskými charakteristikami, tvrdostí zrna, vazností vody a měrným objemem pečiva. Také významné vztahy jsou mezi objemem kvasných plynů a výtěžností krupic (r=0,89), objemem pečiva a obsahem bílkovin mouky. Maturografická pružnost a objem těsta při fermentaci vykázaly nejvíce významných vztahů k dalším jakostním znakům.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Volume of the periodical
77
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
BE - BELGIUM
Number of pages
7
Pages from-to
439-445
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—