Evaluation of winter wheat varieties from three crop years
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00016466" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00016466 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Evaluation of winter wheat varieties from three crop years
Original language description
Eleven Czech winter wheat varieties of different quality (three crop years) were used for analyses of variety and quality classification, and crop year influence. Statistical methods of ANOVA and Tukey's test were applied for evaluation. Technological quality of wheat varieties described by kernel, flour, dough and bread traits corresponded with their quality classification. Flour protein contents as a mean of quality classes were 11.9, 11.6, 11.1, and 10.0% for classes E, A, B, and C, respectively. Bread volumes calculated as mean of three crops ranged from 300 ml/100 g (C class variety Mladka) via 340 ml/100g for A and B varieties to 380 ml/100 g for E class varieties  those values indicate weak differences at average bread volumes. Radar graphs constructed of four basic traits verified superiority of E class wheat, parity of A and B varieties and insufficient technological quality of C class wheat. Wheat varieties were not so dependent to each other according to cluster anal
Czech name
Hodnocení kvality ozimých odrůd pšenice ze tří ročníků sklizně
Czech description
Statistické metody Anova a Tukeyuv test byly použity pro posouzení vlivu odrůdy, jakostní třídy pšenice a ročníku pěstování na technologickou jakost, sledovanou ve čtyřech fázích hodnocení-zrno, mouka, těsta a pečivo.Podle jakostní třídy dané čs. systémem klasifikace se potvrdily průkazné rozdíly mezi kvalitou E, A, B a C, avšak vlivem ročníku pěstování byly zjištěny odlišné hodnoty representativních znaků pro tyto skupiny odrůd pšenice. Clusterová analýza potvrdila míru příbuznosti odrůd v jednotlivýchkvalitativních skupinách.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Getreidetechnologie
ISSN
0367-4177
e-ISSN
—
Volume of the periodical
60
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
DE - GERMANY
Number of pages
8
Pages from-to
78-86
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—