Occurrence of 3-chlorpropane-1,2-diol and its esters in coffee and coffee replacer
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017870" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017870 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt 3-chlorpropan-1,2-diolu a jeho esterů v kávě a kávových náhražkách
Original language description
Analyzovány byly směsi kávovin a zároveň jednotlivé složky těchto směsí a kávy druhů arabika a robusta pražené po různou dobu při různých teplotách. Výsledky potvrdily u vzorků kávovin přítomnost jak volného 3-MCPD v hladinách < 9,0-31,6 g/kg, tak vázaného 3-MCPD, a to až v hladinách řádově kolem 1000 g/kg (145-1184 g/kg). Přestože byl obsah prekursorů v kávě srovnatelný s obsahem u kávových náhražek a odpovídala i teplota při pražení obou komodit (230 C), obsah volného i vázaného 3-MCPD se ve většině káv pohyboval v hladinách pod mezí stanovitelnosti.
Czech name
Výskyt 3-chlorpropan-1,2-diolu a jeho esterů v kávě a kávových náhražkách
Czech description
Analyzovány byly směsi kávovin a zároveň jednotlivé složky těchto směsí a kávy druhů arabika a robusta pražené po různou dobu při různých teplotách. Výsledky potvrdily u vzorků kávovin přítomnost jak volného 3-MCPD v hladinách < 9,0-31,6 g/kg, tak vázaného 3-MCPD, a to až v hladinách řádově kolem 1000 g/kg (145-1184 g/kg). Přestože byl obsah prekursorů v kávě srovnatelný s obsahem u kávových náhražek a odpovídala i teplota při pražení obou komodit (230 C), obsah volného i vázaného 3-MCPD se ve většině káv pohyboval v hladinách pod mezí stanovitelnosti.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
1802-1433
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
235-238
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—