Filbertone as the marker of hazelnut content
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019073" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019073 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
FILLBERTON JAKO MARKER POSOUZENÍ OBSAHU LÍSKOVÝCH OŘÍŠKŮ
Original language description
Lískooříškové pomazánky nejsou národními právními předpisy definovány a tudíž ani nejsou stanoveny požadavky na jejich složení. Vzhledem k tomu, že se jedná o oblast neharmonizované sféry, definici pomazánky a pasty z lískových oříšků, a požadavky na jejich složení nestanovují ani právní předpisy Evropské unie. V souladu s vyhláškou č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků musí potravina v jejímž názvu je uvedena komodita, v tomto případě lískové oříšky(LO), tuto komoditu obsahovat a ve složení musí být uvedeno její zastoupení v procentech. Na trhu se vyskytují lískooříškové pomazánky s různým deklarovaným obsahem LO (2-13%) a dále pomazánky označené "s lískooříškovou příchutí" (0,01-2% LO). LO jsou nejdražší surovinou při výrobě pomazánek tohoto typu a lze očekávat záměrné snižování jejich obsahu ze strany výrobců. Cílem práce bylo optimalizovat a verifikovat rychlou a jednoduchou metodu vhodnou ke stanovení obsahu lískových oříšků v pomazánkách a další
Czech name
FILLBERTON JAKO MARKER POSOUZENÍ OBSAHU LÍSKOVÝCH OŘÍŠKŮ
Czech description
Lískooříškové pomazánky nejsou národními právními předpisy definovány a tudíž ani nejsou stanoveny požadavky na jejich složení. Vzhledem k tomu, že se jedná o oblast neharmonizované sféry, definici pomazánky a pasty z lískových oříšků, a požadavky na jejich složení nestanovují ani právní předpisy Evropské unie. V souladu s vyhláškou č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků musí potravina v jejímž názvu je uvedena komodita, v tomto případě lískové oříšky(LO), tuto komoditu obsahovat a ve složení musí být uvedeno její zastoupení v procentech. Na trhu se vyskytují lískooříškové pomazánky s různým deklarovaným obsahem LO (2-13%) a dále pomazánky označené "s lískooříškovou příchutí" (0,01-2% LO). LO jsou nejdražší surovinou při výrobě pomazánek tohoto typu a lze očekávat záměrné snižování jejich obsahu ze strany výrobců. Cílem práce bylo optimalizovat a verifikovat rychlou a jednoduchou metodu vhodnou ke stanovení obsahu lískových oříšků v pomazánkách a další
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
381-384
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—