Determination of polyphenols in beer by an effective method based on solid-phase extraction and high performance liquid chromatography with diode-array detection.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019111" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019111 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Determination of polyphenols in beer by an effective method based on solid-phase extraction and high performance liquid chromatography with diode-array detection.
Original language description
The determination of polyphenols by spectrophotometric detection is complicated due to their low concentrations in beer. The beer samples have to be pre-concentrated before using the spectrophotometric detection for their quantification. An analytical method based on solid-phase extraction (SPE) and followed by high performance liquid chromatographic separation with diode-array detection is used for the determination of free gallic, protocatechuic, caffeic, p-coumaric, ferulic and salicylic acids, of (+)-catechin, (-)-epicatechin, and quercetin. These phenolic compounds participate in colloidal and sensory stability of beer. Six different SPE cartridges were tested and three different types of elution with the most appropriate solvents (acetonitrile, acetone and methanol) were used. The performance of the HPLC method was assessed by the evaluation of parameters such as absolute recovery, relative standard deviation (RSD - lower than 10%), the limit of quantification (LOQ), and the limi
Czech name
Stanovení polyfenolů v pivu pomocí efektivní metody založené na extrakci na tuhé fázi a kapalinové chromatografii s detekcí diodovým polem.
Czech description
Stanovení polyfenolů pomocí spektrofotometrické detekce je složité vzhledem k jejich nízkým koncentracím v pivu. Vzorky piv byly zkoncentrovány před jejich chromatografickým stanovením se spektrometrickou koncovkou z důvodu jejich detekce. Analytická metoda stanovení založená na extrakci na tuhé fázi (SPE) a následovaná vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s detekcí diodovým polem byla použita pro stanovení množství volné galové, protokatechové, kávové, p-kumarové, ferulové a salicylové kyseliny a (+)-katechinu, (-)-epikatechinu a quercetinu. Tyto fenolové sloučeniny se podílí na koloidní a senzorické stabilitě piva. Bylo testováno šest různých SPE kolonek a tři různé typy eluce s nejvhodnějšími rozpouštědly (acetonitril, aceton a methanol) were used. Účinnost HPLC metody byla odhadnuta pomocí vyhodnocení parametrů jako absolutní recovery, relativní standardní odchylka (RSD - nižší než 10%), limit stanovení (LOQ), a limit detekce (LOD). Je uveden obsah polyfenolů v různých typech č
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
25
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
182-188
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—