Determination of polyphenols originating from malt and hops in beer
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015889" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015889 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení polyfenolů pocházejících ze sladu a chmele v pivu.-II
Original language description
Polyfenoly jako přirozené antioxidanty mají příznivý vliv na lidské zdraví svými protizánětlivými, antikarcinogenními a antimikrobiálními účinky. V práci byla použita optimalizovaná metoda stanovení polyfenolů pomocí HPLC se spektrofotometrickou detekcídiodového pole. Jelikož tato detekce není příliš citlivá vzhledem ke koncentracím polyfenolů vyskytujících se v pivu, bylo nezbytné zakoncentrování vzorků. K zakoncentrování a izolaci polyfenolů z piva byla použita technika SPE (Solid Phase Extraction).V naší práci jsme testovali různé náplně SPE kolonek pro nejlepší izolaci a zakoncentrování polyfenolů a různé způsoby jejich eluce. Dále byly testovány různé druhy piv a porovnáván obsah jak celkových, tak vybraných jednoduchých polyfenolů. Nejvíce je vpivu obsažena, z námi testovaných jednoduchých fenolových kyselin, kyselina ferulová jejíž obsah se pohyboval v rozmezí 2-5 mg/l.
Czech name
Stanovení polyfenolů pocházejících ze sladu a chmele v pivu.-II
Czech description
Polyfenoly jako přirozené antioxidanty mají příznivý vliv na lidské zdraví svými protizánětlivými, antikarcinogenními a antimikrobiálními účinky. V práci byla použita optimalizovaná metoda stanovení polyfenolů pomocí HPLC se spektrofotometrickou detekcídiodového pole. Jelikož tato detekce není příliš citlivá vzhledem ke koncentracím polyfenolů vyskytujících se v pivu, bylo nezbytné zakoncentrování vzorků. K zakoncentrování a izolaci polyfenolů z piva byla použita technika SPE (Solid Phase Extraction).V naší práci jsme testovali různé náplně SPE kolonek pro nejlepší izolaci a zakoncentrování polyfenolů a různé způsoby jejich eluce. Dále byly testovány různé druhy piv a porovnáván obsah jak celkových, tak vybraných jednoduchých polyfenolů. Nejvíce je vpivu obsažena, z námi testovaných jednoduchých fenolových kyselin, kyselina ferulová jejíž obsah se pohyboval v rozmezí 2-5 mg/l.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů