Application ATP bioluminiscent based control in brewing and beer tapping
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019146" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019146 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití bioluminiscenční detekce ATP pro mikrobiologickou kontrolu v pivovarství a výčepní technologii
Original language description
Mikrobiologická čistota v pivovaru a následně i při čepování piva je jedním z nejdůležitějších parametrů určujících výslednou kvalitu piva podávaného spotřebiteli. Během jeho výroby je třeba pravidelně kontrolovat čistotu zařízení a účinnost sanitací. Nejrozšířenějším způsobem jak kontrolovat přítomnost mikroorganismů v pivovarství je využití kultivačních vyšetření, která jsou spolehlivá a při využití vhodných živných půd také selektivní. Nevýhodou je však poměrně dlouhá doba mezi odběrem vzorku a výsledky vyšetření, která bývá obvykle několik dní a rovněž pracnost přípravy a očkování vzorků. U vysanitovaného výrobního zařízení či piva připraveného k expedici není však obvykle možnost čekat několik dní na výsledky klasického kultivačního vyšetření. Rovněž kontrola čistoty výčepů je efektivní pouze v případě okamžitých výsledků z důvodu možnosti zpětné vazby s obsluhou restaurace. Z těchto důvodů je nezbytné věnovat velkou pozornost možnosti využití rychlých kontrolních metod, které pos
Czech name
Využití bioluminiscenční detekce ATP pro mikrobiologickou kontrolu v pivovarství a výčepní technologii
Czech description
Mikrobiologická čistota v pivovaru a následně i při čepování piva je jedním z nejdůležitějších parametrů určujících výslednou kvalitu piva podávaného spotřebiteli. Během jeho výroby je třeba pravidelně kontrolovat čistotu zařízení a účinnost sanitací. Nejrozšířenějším způsobem jak kontrolovat přítomnost mikroorganismů v pivovarství je využití kultivačních vyšetření, která jsou spolehlivá a při využití vhodných živných půd také selektivní. Nevýhodou je však poměrně dlouhá doba mezi odběrem vzorku a výsledky vyšetření, která bývá obvykle několik dní a rovněž pracnost přípravy a očkování vzorků. U vysanitovaného výrobního zařízení či piva připraveného k expedici není však obvykle možnost čekat několik dní na výsledky klasického kultivačního vyšetření. Rovněž kontrola čistoty výčepů je efektivní pouze v případě okamžitých výsledků z důvodu možnosti zpětné vazby s obsluhou restaurace. Z těchto důvodů je nezbytné věnovat velkou pozornost možnosti využití rychlých kontrolních metod, které pos
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XXXVIII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, , 21.-23.5. 2007, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, ČR
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
41-44
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—