All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application ATP bioluminiscent based control in brewing and beer tapping

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019146" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019146 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití bioluminiscenční detekce ATP pro mikrobiologickou kontrolu v pivovarství a výčepní technologii

  • Original language description

    Mikrobiologická čistota v pivovaru a následně i při čepování piva je jedním z nejdůležitějších parametrů určujících výslednou kvalitu piva podávaného spotřebiteli. Během jeho výroby je třeba pravidelně kontrolovat čistotu zařízení a účinnost sanitací. Nejrozšířenějším způsobem jak kontrolovat přítomnost mikroorganismů v pivovarství je využití kultivačních vyšetření, která jsou spolehlivá a při využití vhodných živných půd také selektivní. Nevýhodou je však poměrně dlouhá doba mezi odběrem vzorku a výsledky vyšetření, která bývá obvykle několik dní a rovněž pracnost přípravy a očkování vzorků. U vysanitovaného výrobního zařízení či piva připraveného k expedici není však obvykle možnost čekat několik dní na výsledky klasického kultivačního vyšetření. Rovněž kontrola čistoty výčepů je efektivní pouze v případě okamžitých výsledků z důvodu možnosti zpětné vazby s obsluhou restaurace. Z těchto důvodů je nezbytné věnovat velkou pozornost možnosti využití rychlých kontrolních metod, které pos

  • Czech name

    Využití bioluminiscenční detekce ATP pro mikrobiologickou kontrolu v pivovarství a výčepní technologii

  • Czech description

    Mikrobiologická čistota v pivovaru a následně i při čepování piva je jedním z nejdůležitějších parametrů určujících výslednou kvalitu piva podávaného spotřebiteli. Během jeho výroby je třeba pravidelně kontrolovat čistotu zařízení a účinnost sanitací. Nejrozšířenějším způsobem jak kontrolovat přítomnost mikroorganismů v pivovarství je využití kultivačních vyšetření, která jsou spolehlivá a při využití vhodných živných půd také selektivní. Nevýhodou je však poměrně dlouhá doba mezi odběrem vzorku a výsledky vyšetření, která bývá obvykle několik dní a rovněž pracnost přípravy a očkování vzorků. U vysanitovaného výrobního zařízení či piva připraveného k expedici není však obvykle možnost čekat několik dní na výsledky klasického kultivačního vyšetření. Rovněž kontrola čistoty výčepů je efektivní pouze v případě okamžitých výsledků z důvodu možnosti zpětné vazby s obsluhou restaurace. Z těchto důvodů je nezbytné věnovat velkou pozornost možnosti využití rychlých kontrolních metod, které pos

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    EI - Biotechnology and bionics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XXXVIII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, , 21.-23.5. 2007, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, ČR

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    41-44

  • Publisher name

    VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article