All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Olive oil quality in the Czech market

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019238" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019238 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kvalita olivových olejů na českém trhu

  • Original language description

    U olivového oleje je známa řada pozitivních účinků na lidské zdraví. V této práci byly analyzovány olivové oleje různé kvality a z různých zemí původu. Výsledky byly srovnány s legislativou Evropské Unie (nařízení Komise č. 2568/91). Lze říci, že kvalitnější olivové oleje (v tomto případě extra panenský olivový olej, panenský olivový olej a olivový olej) vyhovovaly nařízení Komise. Olivový olej z pokrutin EURO SHPOPPER obsahoval vyšší množství trans mastných kyselin. Vícedruhový rostlinný olej Artemis Greek Oil dle očekávání obsahoval více kyseliny myristové a linolenové, ale také vyšší množství trans izomerů kyselin linolové a linolenové. U všech olivových olejů z pokrutin bylo nalezeno vyšší množství stigmasterolu ve srovnání s kampesterolem. Ze sterolového složení Artemis Greek Oil lze usuzovat, že tento olej je směsí 50 % olivového a 50 % sójového oleje, avšak svým zařazením v prodeji, etiketou a cenou vyvolává dojem, že jde o 100% olivový olej.

  • Czech name

    Kvalita olivových olejů na českém trhu

  • Czech description

    U olivového oleje je známa řada pozitivních účinků na lidské zdraví. V této práci byly analyzovány olivové oleje různé kvality a z různých zemí původu. Výsledky byly srovnány s legislativou Evropské Unie (nařízení Komise č. 2568/91). Lze říci, že kvalitnější olivové oleje (v tomto případě extra panenský olivový olej, panenský olivový olej a olivový olej) vyhovovaly nařízení Komise. Olivový olej z pokrutin EURO SHPOPPER obsahoval vyšší množství trans mastných kyselin. Vícedruhový rostlinný olej Artemis Greek Oil dle očekávání obsahoval více kyseliny myristové a linolenové, ale také vyšší množství trans izomerů kyselin linolové a linolenové. U všech olivových olejů z pokrutin bylo nalezeno vyšší množství stigmasterolu ve srovnání s kampesterolem. Ze sterolového složení Artemis Greek Oil lze usuzovat, že tento olej je směsí 50 % olivového a 50 % sójového oleje, avšak svým zařazením v prodeji, etiketou a cenou vyvolává dojem, že jde o 100% olivový olej.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XXXVIII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, , 21.-23.5. 2007, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, ČR

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    274-277

  • Publisher name

    VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article