Changes of wheat flour properties caused by non-traditional cereals addition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021046" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021046 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změny vlastností pšeničné mouky vlivem přídavků netradičních plodin
Original language description
V pekařském oboru je cílem fortifikace pšeničné mouky netradičními plodinami nutriční přínos, který však nesmí být na úkor zpracovatelnosti. V práci byly testovány 10 a 20% přídavky 6 plodin do standard-ní hladké pšeničné mouky pro amylografickou, farinografickou a alveografickou zkoušku. Amylografické maximum se proti standardu téměř nezměnilo přídavky kukuřice a pohanky, naopak výrazně pokleslo pří-davky sóji. Farinografická vaznost se přídavkem všech plodin zvýšila (o 0,6 až 18,9 %) stejně jako stupeň změknutí (o 10 až 30 FJ). V alveografické zkoušce došlo k zvýšení pevnosti a snížení tažnosti těsta. Pří-nosy 20% přídavků byly zpravidla vyšší, v několika případech až na hranici měřitelnosti.
Czech name
Změny vlastností pšeničné mouky vlivem přídavků netradičních plodin
Czech description
V pekařském oboru je cílem fortifikace pšeničné mouky netradičními plodinami nutriční přínos, který však nesmí být na úkor zpracovatelnosti. V práci byly testovány 10 a 20% přídavky 6 plodin do standard-ní hladké pšeničné mouky pro amylografickou, farinografickou a alveografickou zkoušku. Amylografické maximum se proti standardu téměř nezměnilo přídavky kukuřice a pohanky, naopak výrazně pokleslo pří-davky sóji. Farinografická vaznost se přídavkem všech plodin zvýšila (o 0,6 až 18,9 %) stejně jako stupeň změknutí (o 10 až 30 FJ). V alveografické zkoušce došlo k zvýšení pevnosti a snížení tažnosti těsta. Pří-nosy 20% přídavků byly zpravidla vyšší, v několika případech až na hranici měřitelnosti.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Pekař a cukrář
ISSN
1213-2403
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—