The Impact of a Xanthohumol-Enriched Hop Product on the Behavior of Xanthohumol and Isoxanthohumol in Pale and Dark Beers: A Pilot Scale Approach
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021075" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021075 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The Impact of a Xanthohumol-Enriched Hop Product on the Behavior of Xanthohumol and Isoxanthohumol in Pale and Dark Beers: A Pilot Scale Approach
Original language description
Based on the health-promoting properties of xanthohumol (XN), the production of an enriched beer in this substance would be of interest to the brewing industry, from the perspective of pointing out the benefits that beer could bring consumer health. Forthat purpose, in this work efforts were applied to produce a beer enriched in XN. Also investigated was the influence of a XNenriched hop product on the content of XN and isoxanthohumol (IXN) in pale and dark beers. It was verified that XN was largely converted into IXN during wort boiling. However, the use of dark malts revealed a positive effect on the thermal isomerisation of XN. These results are indicative of the isomerisationinhibiting effect of the stout production process, which resulted in highlevels of XN in the beer. Further losses of XN were due to incomplete extraction from the hops into the wort, adsorption to insoluble malt proteins and adsorption to yeast cells during fermentation. It was possible to produce a dark beer
Czech name
Vliv chmelového produktu obohaceného xanthohumolem na obsah xanthohumolu a isoxanthohumolu ve světlých a tmavých pivech: poloprovozní pokus
Czech description
Vzhledem ke zdravotním účinkům xanthohumolu (XN), je výroba piva se zvýšeným obsahem xanthohumolu značně zajímavá pro pivovarský průmysl, hlavně s ohledem na spotřebitele. Za tímto účelem se tato práce zabývá výrobou piva se zvýšenou koncentrací xanthohumolu. Byl také zkoumán vliv použití chmelových produktů obohacených xanthohumolem na obsah XN a isoxanthohumolu (IXN) ve světlých a tmavých pivech. Bylo ověřeno, že, že XN byl téměř úplně přeměněn na IXN během chmelovaru. Nicméně, použití tmavých sladů má positivní efekt z hlediska zachování obsahu xanthohumolu v mladin. Tyto výsledky dokazují, že látky z tmavých sladů inhibují isomerizaci xanthohumolu, což má za následek vyšší koncentraci xanthohumolu v pivu. Další ztráty XN byly vzhledem k neúplné extrakci z chmele do mladiny, adsorpci na nerozpustné sladové proteiny a adsorpci na kvasnice během kvašení. Pomocí barvícího sladu (karamelový slad, pražený slad a sladový extrakt z praženého sladu) a speciálního XN chmelového exktraktu spo
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of the Institute of Brewing
ISSN
0046-9750
e-ISSN
—
Volume of the periodical
114
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
11
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000261353200007
EID of the result in the Scopus database
—