All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The Impact of a Xanthohumol-Enriched Hop Product on the Behavior of Xanthohumol and Isoxanthohumol in Pale and Dark Beers: A Pilot Scale Approach

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021075" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021075 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    The Impact of a Xanthohumol-Enriched Hop Product on the Behavior of Xanthohumol and Isoxanthohumol in Pale and Dark Beers: A Pilot Scale Approach

  • Original language description

    Based on the health-promoting properties of xanthohumol (XN), the production of an enriched beer in this substance would be of interest to the brewing industry, from the perspective of pointing out the benefits that beer could bring consumer health. Forthat purpose, in this work efforts were applied to produce a beer enriched in XN. Also investigated was the influence of a XNenriched hop product on the content of XN and isoxanthohumol (IXN) in pale and dark beers. It was verified that XN was largely converted into IXN during wort boiling. However, the use of dark malts revealed a positive effect on the thermal isomerisation of XN. These results are indicative of the isomerisationinhibiting effect of the stout production process, which resulted in highlevels of XN in the beer. Further losses of XN were due to incomplete extraction from the hops into the wort, adsorption to insoluble malt proteins and adsorption to yeast cells during fermentation. It was possible to produce a dark beer

  • Czech name

    Vliv chmelového produktu obohaceného xanthohumolem na obsah xanthohumolu a isoxanthohumolu ve světlých a tmavých pivech: poloprovozní pokus

  • Czech description

    Vzhledem ke zdravotním účinkům xanthohumolu (XN), je výroba piva se zvýšeným obsahem xanthohumolu značně zajímavá pro pivovarský průmysl, hlavně s ohledem na spotřebitele. Za tímto účelem se tato práce zabývá výrobou piva se zvýšenou koncentrací xanthohumolu. Byl také zkoumán vliv použití chmelových produktů obohacených xanthohumolem na obsah XN a isoxanthohumolu (IXN) ve světlých a tmavých pivech. Bylo ověřeno, že, že XN byl téměř úplně přeměněn na IXN během chmelovaru. Nicméně, použití tmavých sladů má positivní efekt z hlediska zachování obsahu xanthohumolu v mladin. Tyto výsledky dokazují, že látky z tmavých sladů inhibují isomerizaci xanthohumolu, což má za následek vyšší koncentraci xanthohumolu v pivu. Další ztráty XN byly vzhledem k neúplné extrakci z chmele do mladiny, adsorpci na nerozpustné sladové proteiny a adsorpci na kvasnice během kvašení. Pomocí barvícího sladu (karamelový slad, pražený slad a sladový extrakt z praženého sladu) a speciálního XN chmelového exktraktu spo

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EI - Biotechnology and bionics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of the Institute of Brewing

  • ISSN

    0046-9750

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    114

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    GB - UNITED KINGDOM

  • Number of pages

    11

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000261353200007

  • EID of the result in the Scopus database