Determination of free amino acids in beers: A comparison of Czech and foreign brands
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021102" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021102 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Determination of free amino acids in beers: A comparison of Czech and foreign brands
Original language description
The content of 16 free amino acids in 35 beers commercially available in Czech Republic was measured using high-performance liquid chromatography method with pre-column derivatization by AccQ- Tag agent and separation in reverse phase column followed byfluorescent detection. Content of proline, which was the amino acid most commonly found, varied in range from 40 to 250mg/L. Czech beers were characterized by a significantly higher amino acid content in comparison to imported global brands (450.41 vs. 257.53 mg/L). Among individual amino acids, nine amino acids were significantly more concentrated in the Czech beer brands than in the studied foreign brands, and those amino acids were from three distinctive taste groups: bitter tasting amino acid (isoleucine, leucine, lysine, phenylalanine and histidine), bitter sweet amino acids (valine and proline) and salty-umami amino acids (glutamic acid and aspartic acid).
Czech name
Stanovení volných aminokyselin v pivech: srovnání českých a zahraničních značek
Czech description
Pomocí HPLC s předkolonovou derivatizací pomocí AccQ- Tag činidla a fluorescenční detekcí byl změřen obsah 16 aminokyselin ve vzorcích 35 piv komerčně dostupných v České republice. Obsah prolinu, který byl aminokyselinou s nejvyšší koncentrací, byl v pivech v rozmezí od 40 to 250mg/L. Česká piva byla charakteristická vyšším obsahem aminokyselin ve srovnání s dovozovými globálními značkami (450,41 vs. 257,53 mg/L). Mezi jednotlivými aminokyselinami bylo devět aminokyselin v českých pivech obsaženo ve vyšší koncentraci než ve studovaných zahraničních značkách, tyto aminokyseliny můžeme rozdělit do tří skupin podle odlišné chuti: hořce chutnající aminokyseliny (isoleucin, leucin, lysine, phenylalanin a histidin), hořko-sladké aminokyseliny (valin a prolin) a aminokyseliny se sladkou a umami chutí (glutamová kyselina a asparagová kyselina).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Food Composition and Analysis
ISSN
0889-1575
e-ISSN
—
Volume of the periodical
21
Issue of the periodical within the volume
8
Country of publishing house
NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS
Number of pages
6
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000260070400022
EID of the result in the Scopus database
—