All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of antioxidant activity of barley (Hordeum vulgare L.) and malt extracts with the content of free phenolic compounds measured by high performance liquid chromatography coupled with CoulArray detector

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021103" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021103 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60193697:_____/08:#0000476

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Comparison of antioxidant activity of barley (Hordeum vulgare L.) and malt extracts with the content of free phenolic compounds measured by high performance liquid chromatography coupled with CoulArray detector

  • Original language description

    Hot water (45°C) extracts of ten barley varieties and their corresponding malts were analyzed in terms of antioxidant activity. The ferric reducing antioxidant power (FRAP) and radical scavenging activity (ABTS), ranged from 0.23?0.45 mg GAE/gdw for maltand 0.12?0.25 mg GAE/gdw for barley. The hull-less malt KM 1910 was the variety with the best antioxidant properties, whereas the highest antioxidant capacity for barley was detected for the variety Merlin. A significant positive correlation between themethods FRAP, ABTS and ITT was found (p < 0.01). The influence of fertilization (20 kg N/ha) on barley antioxidant capacity was studied. The results obtained suggest that the impact of fertilization was not evident and that it depends significantly on barley genotype. The total polyphenol content, as measured according to Folin-Ciocalteu?s method, ranged from 0.6?2.9 mg GAE/gdw and correlated positively with all the antioxidant methods used (p < 0.01). Free phenolic compounds were measu

  • Czech name

    Srovnání antioxidační aktivity ječných (Hordeum vulgare L.) a sladových extraktů s obsahem volných fenolových sloučenin měřených pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s použitím CoulArray detektoru

  • Czech description

    Extrakty horkou vodou (45°C) deseti odrůd ječmene a jejich odpovídajících sladů byly analyzovány na antioxidační kapacitu. Antioxidační kapacity měřené metodami FRAP (ferric reducing antioxidant power) a ABTS se pohybovaly mezi 0,23?0,45 mg GAE/g sušinypro slad a 0,12?0,25 mg GAE/g sušiny pro ječmen. Bezpluchý slad KM 1910 byla odrůda s nejlepšími antioxidačními vlastnostmi, zatímco nejvyšší antioxidační kapacita pro ječmen byla zjištěna u odrůdy Merlin. Byla zjištěna pozitivní korelace mezi metodami FRAP, ABTS a ITT (p < 0,01). Byl studován vliv hnojení (20 kg N/ha) na antioxidační kapacitu ječmene. Získané výsledky ukazují, že vliv hnojení na antioxidační vlastnosti není zřejmý a že závisí hlavně na odrůdě. Obsah celkových polyfenolů, měřený metodouFolin-Ciocalteu, se pohyboval mezi 0,6?2,9 mg GAE/g sušiny a positivně koreloval s výsledky získanými všemi metodami na měření antioxidační kapacity (p < 0,01). Volnéfenolové sloučeniny byly stanoveny pomocí HPLC s CoulArray detektorem.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EI - Biotechnology and bionics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of the Institute of Brewing

  • ISSN

    0046-9750

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    114

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    GB - UNITED KINGDOM

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000258479800010

  • EID of the result in the Scopus database