Comparison of antioxidant activity of barley (Hordeum vulgare L.) and malt extracts with the content of free phenolic compounds measured by high performance liquid chromatography coupled with CoulArray detector
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021103" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021103 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60193697:_____/08:#0000476
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Comparison of antioxidant activity of barley (Hordeum vulgare L.) and malt extracts with the content of free phenolic compounds measured by high performance liquid chromatography coupled with CoulArray detector
Original language description
Hot water (45°C) extracts of ten barley varieties and their corresponding malts were analyzed in terms of antioxidant activity. The ferric reducing antioxidant power (FRAP) and radical scavenging activity (ABTS), ranged from 0.23?0.45 mg GAE/gdw for maltand 0.12?0.25 mg GAE/gdw for barley. The hull-less malt KM 1910 was the variety with the best antioxidant properties, whereas the highest antioxidant capacity for barley was detected for the variety Merlin. A significant positive correlation between themethods FRAP, ABTS and ITT was found (p < 0.01). The influence of fertilization (20 kg N/ha) on barley antioxidant capacity was studied. The results obtained suggest that the impact of fertilization was not evident and that it depends significantly on barley genotype. The total polyphenol content, as measured according to Folin-Ciocalteu?s method, ranged from 0.6?2.9 mg GAE/gdw and correlated positively with all the antioxidant methods used (p < 0.01). Free phenolic compounds were measu
Czech name
Srovnání antioxidační aktivity ječných (Hordeum vulgare L.) a sladových extraktů s obsahem volných fenolových sloučenin měřených pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s použitím CoulArray detektoru
Czech description
Extrakty horkou vodou (45°C) deseti odrůd ječmene a jejich odpovídajících sladů byly analyzovány na antioxidační kapacitu. Antioxidační kapacity měřené metodami FRAP (ferric reducing antioxidant power) a ABTS se pohybovaly mezi 0,23?0,45 mg GAE/g sušinypro slad a 0,12?0,25 mg GAE/g sušiny pro ječmen. Bezpluchý slad KM 1910 byla odrůda s nejlepšími antioxidačními vlastnostmi, zatímco nejvyšší antioxidační kapacita pro ječmen byla zjištěna u odrůdy Merlin. Byla zjištěna pozitivní korelace mezi metodami FRAP, ABTS a ITT (p < 0,01). Byl studován vliv hnojení (20 kg N/ha) na antioxidační kapacitu ječmene. Získané výsledky ukazují, že vliv hnojení na antioxidační vlastnosti není zřejmý a že závisí hlavně na odrůdě. Obsah celkových polyfenolů, měřený metodouFolin-Ciocalteu, se pohyboval mezi 0,6?2,9 mg GAE/g sušiny a positivně koreloval s výsledky získanými všemi metodami na měření antioxidační kapacity (p < 0,01). Volnéfenolové sloučeniny byly stanoveny pomocí HPLC s CoulArray detektorem.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of the Institute of Brewing
ISSN
0046-9750
e-ISSN
—
Volume of the periodical
114
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
10
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000258479800010
EID of the result in the Scopus database
—