All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Isolation of anticlostridially active lactobacilli from semi-hard cheese

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021115" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021115 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Isolation of anticlostridially active lactobacilli from semi-hard cheese

  • Original language description

    The group of 7 strains of facultatively heterofermentative lactobacilli (FHL) of the non starter lactic acid bacteria (NSLAB) isolated from semi-hard cheeses using a well agar diffusion assay possessed a different level of inhibition activity against 16different strains of Clostridium sp. belonging to the species Cl. butyricum, Cl. tyrobutyricum, Cl. beijerinckii, and Cl. sporogenes. Two selected strains with the production of partially identified anticlostridially active inhibitory substances, Lb. paracasei ST 68 (producing hydrogen peroxide) and Lb. paracasei 171R2 (producing bacteriocin and hydrogen peroxide), were tested for the inhibition activity against gas producing Cl. butyricum 10702 and Cl. tyrobutyricum 184 in cheese slurry. The effects ofboth strains were different in reducing the numbers of gas producing Cl. butyricum 10702 by > 3 log cycles and Cl. tyrobutyricum 184 by > 1 cycles in cheese slurry during tested storage periods of 24 days at 13°C. The Cl. tyrobutyricum s

  • Czech name

    Izolace antiklostridiálně aktivitních laktobacilů z polotvrdých sýrů

  • Czech description

    Skupina 7 fakultativně heterofermentativních laktobacilů (FHL) ze skupiny nezákysových bakterií mléčného kvašení (NSLAB) izolovaná z polotvrdých sýrů vykazovala různou inhibiční aktivitu, testovanou agarovou otvůrkovou metodou, vůči 16 různým kmenům klostridií druhů Cl. butyricum, Cl. tyrobutyricum, Cl. beijerinckii, a Cl. sporogenes. Dva vybrané kmeny produkující částečně identifikované antiklostridiálně aktivní látky, Lb. paracasei ST 68 (producent peroxidu vodíku) a Lb. paracasei 171R2 (producent bakteriocinu a peroxidu vodíku), byly otestovány na inhibiční aktivitu vůči plyn produkujícím kmenům Cl. butyricum 10702 a Cl. tyrobutyricum 184 v cheese slurry. Jejich inhibiční účinek v cheese slurry se lišil, plyn produkující kmen Cl. butyricum 10702 bylinhibován o 3 řády a kmen Cl. tyrobutyricum 184 o 1 řád, a to během skladovací doby 24 dní a teploty skladování 13 °C. Izoláty Cl. tyrobutyricum ze zduřených sýrů byly identifikovány pomocí druhově specifické PCR pro Cl. tyrobutyricum.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    26

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000260666300002

  • EID of the result in the Scopus database