The influence of tannin addition of the content and composition of polyphenols in wines
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021137" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021137 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování vlivu přídavku taninů na obsah a složení polyfenolických látek révových vín
Original language description
Polyfenolické látky jsou jedny ze základních složek vína a zásadním způsobem ovlivňují jeho senzorické vlastnosti a stabilitu. Polyfenolické látky se ve vínech vyskytují ve velmi nízkých koncentracích. Z tohoto důvodu je třeba je před vlastním stanovenímzakoncentrovat. Vhodnou metodou pro izolaci, purifikaci a zakoncentrování fenolických látek ze složité matrice je extrakce na pevné fázi (SPE ? solid phase extraction). Pro rozdělení a identifikaci polyfenolických látek byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC) na reverzní fázi s detektorem diodového pole. K identifikaci jednotlivých standardních látek bylo použito vytvořené knihovny absorpčních spekter standardů. V tomto příspěvku jsou uvedeny výsledky stanovení obsahu celkových a jednotlivých polyfenolických látek u osmi vín bílých a dvou růžových. Je vyhodnocen obsah polyfenolických látek a jejich změny obsahu po přídavku taninů ve dvou různých koncentracích. Na základě senzorické analýzy je stanoven chuťový profil
Czech name
Sledování vlivu přídavku taninů na obsah a složení polyfenolických látek révových vín
Czech description
Polyfenolické látky jsou jedny ze základních složek vína a zásadním způsobem ovlivňují jeho senzorické vlastnosti a stabilitu. Polyfenolické látky se ve vínech vyskytují ve velmi nízkých koncentracích. Z tohoto důvodu je třeba je před vlastním stanovenímzakoncentrovat. Vhodnou metodou pro izolaci, purifikaci a zakoncentrování fenolických látek ze složité matrice je extrakce na pevné fázi (SPE ? solid phase extraction). Pro rozdělení a identifikaci polyfenolických látek byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC) na reverzní fázi s detektorem diodového pole. K identifikaci jednotlivých standardních látek bylo použito vytvořené knihovny absorpčních spekter standardů. V tomto příspěvku jsou uvedeny výsledky stanovení obsahu celkových a jednotlivých polyfenolických látek u osmi vín bílých a dvou růžových. Je vyhodnocen obsah polyfenolických látek a jejich změny obsahu po přídavku taninů ve dvou různých koncentracích. Na základě senzorické analýzy je stanoven chuťový profil
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Kvalita moravských a českých vín a jejich budoucnost
ISBN
978-80-7375-208-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
—
Publisher name
MZLU Brno
Place of publication
Brno
Event location
Lednice
Event date
Sep 11, 2008
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—