All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Novel method for testing fruit products authenticity

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021139" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021139 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nové metody posuzování autenticity výrobků z ovoce

  • Original language description

    Falšování výrobků z ovoce nebo výrobků obsahujících ovocnou složku představuje nejčastěji chybná deklarace obsahu jednotlivých složek, použití nižšího ovocného podílu než je minimální množství, které předepisuje legislativa či udává hodnota na etiketě výrobku a chybná deklarace použitého druhu ovce. Klasický postup identifikace falšování a odhad ovocného podílu u ovocných vychází z analýzy vybraných kritérií, chemických markerů přítomnosti konkrétní ovocných druhů, jejichž hodnoty se porovnávají s existujícími databázemi autentických výrobků nebo modelovými vzorky. Zastoupení uvedených markerů je však silně ovlivněno nejen druhem a kvalitou použitých surovin, ale i recepturou, technologií a přídavkem aditiv. Cílem práce bylo ověření nově publikované metody gravimetrického stanovení hemicelulosy jako markeru jahodového podílu v složitých nebo problematických matricích (ovocné pomazánky, ovocné přísady, ovocné jogurty). Zároveň byl ověřen vliv tepelného namáhání a receptury na konečný ob

  • Czech name

    Nové metody posuzování autenticity výrobků z ovoce

  • Czech description

    Falšování výrobků z ovoce nebo výrobků obsahujících ovocnou složku představuje nejčastěji chybná deklarace obsahu jednotlivých složek, použití nižšího ovocného podílu než je minimální množství, které předepisuje legislativa či udává hodnota na etiketě výrobku a chybná deklarace použitého druhu ovce. Klasický postup identifikace falšování a odhad ovocného podílu u ovocných vychází z analýzy vybraných kritérií, chemických markerů přítomnosti konkrétní ovocných druhů, jejichž hodnoty se porovnávají s existujícími databázemi autentických výrobků nebo modelovými vzorky. Zastoupení uvedených markerů je však silně ovlivněno nejen druhem a kvalitou použitých surovin, ale i recepturou, technologií a přídavkem aditiv. Cílem práce bylo ověření nově publikované metody gravimetrického stanovení hemicelulosy jako markeru jahodového podílu v složitých nebo problematických matricích (ovocné pomazánky, ovocné přísady, ovocné jogurty). Zároveň byl ověřen vliv tepelného namáhání a receptury na konečný ob

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků z XXXVIII.symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin,

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 26, 2008

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article