Relations between storage protein composition and rheological parameters of winter wheat from different ways of growing
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021206" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021206 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vztah mezi skladbou zásobních bílkovin a reologickými parametry ozimé pšenice z různých způsobů pěstování
Original language description
Kvalita lepku pro specifické finální užití je určena zejména optimální kombinací zásobních glutenových proteinů ? gliadinů a gluteninů. Technologická kvalita a skladba bílkovin zrna pšenice je významně ovlivněna způsobem pěstování. Cílem práce bylo vyhodnotit vtahy mezi reologickými charakteristikami a skladbou bílkovin u vybraného souboru pšenice ozimé z různých skupin jakosti (E, A, B, C) z ekologického způsobu pěstování. Odrůdy s vyšším zastoupením HMW gluteninů dosahovaly příznivějších hodnot pekařsky významných jakostních kritérií ? kladné korelace byly zaznamenány mezi zastoupením HMW gluteninů i LMW gluteninů + gliadinů a farinografickými ukazateli předurčujícími dobrou pekařskou kvalitu a měrným objemem pečiva. Byly zjištěny i statisticky průkazné, záporné korelace mezi zastoupením zbytkových albuminů + globulinů a farinografickými charakteristikami předurčujícími dobrou pekařskou kvalitu, v případě poklesu konzistence pak měly výsledky opačný charakter.
Czech name
Vztah mezi skladbou zásobních bílkovin a reologickými parametry ozimé pšenice z různých způsobů pěstování
Czech description
Kvalita lepku pro specifické finální užití je určena zejména optimální kombinací zásobních glutenových proteinů ? gliadinů a gluteninů. Technologická kvalita a skladba bílkovin zrna pšenice je významně ovlivněna způsobem pěstování. Cílem práce bylo vyhodnotit vtahy mezi reologickými charakteristikami a skladbou bílkovin u vybraného souboru pšenice ozimé z různých skupin jakosti (E, A, B, C) z ekologického způsobu pěstování. Odrůdy s vyšším zastoupením HMW gluteninů dosahovaly příznivějších hodnot pekařsky významných jakostních kritérií ? kladné korelace byly zaznamenány mezi zastoupením HMW gluteninů i LMW gluteninů + gliadinů a farinografickými ukazateli předurčujícími dobrou pekařskou kvalitu a měrným objemem pečiva. Byly zjištěny i statisticky průkazné, záporné korelace mezi zastoupením zbytkových albuminů + globulinů a farinografickými charakteristikami předurčujícími dobrou pekařskou kvalitu, v případě poklesu konzistence pak měly výsledky opačný charakter.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Proteiny 2008
ISBN
978-80-7318-706-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
UTB Zlín
Place of publication
Zlín
Event location
Nitra
Event date
May 21, 2008
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—