Preparation of galacto-oligosaccharides using membrane reactor
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021225" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021225 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Preparation of galacto-oligosaccharides using membrane reactor
Original language description
Galacto-oligosaccharides have many biological functions, e.g. selective improvement of growth of beneficial bifidobacteria, improved absorption of calcium and magnesium, and improved detoxification of the body. Galacto - oligosaccharides are produced from lactose by a glycosyl transfer of one or more D-galactosyl units onto the D-galactose moiety of lactose catalysed by ?-galactosidase. Many factors have influence on this reaction e.g. temperature, origin of enzyme, concentration of substrate. This reaction can be carried out in batch and continuous system. We used membrane reactor with ultrafiltration ceramic membrane (150 KDa). Lactose in phosphate buffer (200 g.L-1), recombined whey (197 g.L-1) and ultrafiltration permeate (320 g.L-1) were used as substrate. Concentration of used enzyme Maxilact LX 5000 was 2 g.L-1. Temperature during reaction was 37 °C. Reaction product were analysed by HPLC with cation exchange column, demineralised water was used as the mobile phase. The highest
Czech name
Příprava galaktooligosacharidů v membránovém reaktoru
Czech description
Galaktooligosacharidy mají četné biologické funkce, např. selektiní zlepšení růstu bifidobakterií, zlepšenou absorpci vápníku a hořčíku. Galaktooligosacharidy jsou produkovány z laktosy přenosem galaktosy, který je katalyzován ?-galakosidasou. Reakce může probíhat vsádkovým nebo kontinuálním způsobem. Jakosubstrát byla použita laktosa v pufru, obnovená syrovátka a zahuštěný ultrafiltrační permeát. Nejvyšší koncentrace galaktooligosacharidů byla získána v ultrafiltračním permeátu (41,2 g.L-1 vsádkovým způsobem, 27 g.L-1 kontinuálně).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
CD-ROM of Full Texts CHISA 2008
ISBN
978-80-02-02047-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
—
Publisher name
Process Engineering Publisher
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Aug 24, 2008
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—