MONITORING OF ACRYLAMIDE LEVELS USING LC?MS/MS: MALTS AND BEERS
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021276" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021276 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
MONITORING OF ACRYLAMIDE LEVELS USING LC?MS/MS: MALTS AND BEERS
Original language description
Alike many others heat processed food products prepared from raw materials rich in starch/reducing sugars, malts may contain acrylamide, a toxic processing contaminant originated from precursors contained in barley. Besides of other factors, acrylamide levels depend on the temperature and the time employed for treatment of respective products. In our study, various types of malts, commonly used as additives (colorants, aroma donors etc.) in bakery and/or in brewing industry were analysed. In this study,we focused on the assessement of transfer of acrylamide into the beer. For this purpose, a new analytical strategy enabling direct determination of acrylamide in this matrix has been developed. The procedure consists from cleanup step employing solid-phase extraction (SPE) followed by liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry with a triple quadrupole mass analyser (LC?MS/MS). Isotope dilution technique employing 13C3-acrylamide as an internal standard was used for quanti
Czech name
Monitoring hladin akrylamidu technikou LC-MS/MS: Slady a piva
Czech description
Stejně jako řada dalších potravin připravovaných ze surovin bohatých na obsah škrobu a redukujících cukrů, slady mohou obsahovat akrylamid, toxický procesní kontaminant, pocházející z prekursorů obsažených v ječmeni. Kromě dalších faktorů, hladina akrylamidu záleží na teplotě a době zpracování. Naše studie se zabývá různými typy sladů, běžně užívanými jako barviva nebo nositele aroma při použití v nápojovém nebo pekárenském průmyslu. Dále jsme se v náší studii zaměřilis možný přestup akrylamidu do piva.Pro tento účel byla vyvinuta analytická metoda přímého stanovení akrylamidu v této matrici. Technika přípravy vzorku spočívá ve SPE přečištění, které následuje analýza pomocí kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (LC-MS/MS). Ke kvantifikaci se používá technika izotopového zřeďování využívající jako vnitřní standard 13C3-acrylamid. V monitoringu byla vyšetřena řada piv pocházejících od českých výrobců.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Chemické listy
ISBN
—
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
—
Publisher name
Česká chemická společnost
Place of publication
Praha
Event location
Brno
Event date
Sep 9, 2008
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—