All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

MONITORING OF ACRYLAMIDE LEVELS USING LC?MS/MS: MALTS AND BEERS

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021276" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021276 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    MONITORING OF ACRYLAMIDE LEVELS USING LC?MS/MS: MALTS AND BEERS

  • Original language description

    Alike many others heat processed food products prepared from raw materials rich in starch/reducing sugars, malts may contain acrylamide, a toxic processing contaminant originated from precursors contained in barley. Besides of other factors, acrylamide levels depend on the temperature and the time employed for treatment of respective products. In our study, various types of malts, commonly used as additives (colorants, aroma donors etc.) in bakery and/or in brewing industry were analysed. In this study,we focused on the assessement of transfer of acrylamide into the beer. For this purpose, a new analytical strategy enabling direct determination of acrylamide in this matrix has been developed. The procedure consists from cleanup step employing solid-phase extraction (SPE) followed by liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry with a triple quadrupole mass analyser (LC?MS/MS). Isotope dilution technique employing 13C3-acrylamide as an internal standard was used for quanti

  • Czech name

    Monitoring hladin akrylamidu technikou LC-MS/MS: Slady a piva

  • Czech description

    Stejně jako řada dalších potravin připravovaných ze surovin bohatých na obsah škrobu a redukujících cukrů, slady mohou obsahovat akrylamid, toxický procesní kontaminant, pocházející z prekursorů obsažených v ječmeni. Kromě dalších faktorů, hladina akrylamidu záleží na teplotě a době zpracování. Naše studie se zabývá různými typy sladů, běžně užívanými jako barviva nebo nositele aroma při použití v nápojovém nebo pekárenském průmyslu. Dále jsme se v náší studii zaměřilis možný přestup akrylamidu do piva.Pro tento účel byla vyvinuta analytická metoda přímého stanovení akrylamidu v této matrici. Technika přípravy vzorku spočívá ve SPE přečištění, které následuje analýza pomocí kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (LC-MS/MS). Ke kvantifikaci se používá technika izotopového zřeďování využívající jako vnitřní standard 13C3-acrylamid. V monitoringu byla vyšetřena řada piv pocházejících od českých výrobců.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Chemické listy

  • ISBN

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Česká chemická společnost

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Sep 9, 2008

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article