Potential risk of contamination of food ingredients ink
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022153" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022153 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Potencionální riziko kontaminace potravin složkami tiskových barev
Original language description
Tiskové barvy používané pro potisk polymerních materiálů obsahují mnoho látek, jejichž použití není povoleno v kontaktu s potravinami. V několika případech bylo prokázáno, že tyto látky mohou migrovat z potištěného obalového materiálu do potraviny difúzískrz obalový materiál nebo tzv. set-off transferem, kdy při uložení obalových fólií v rolích přechází tyto látky z vnějšího potisku do přilehlé vnitřní polyethylenové vrstvy určené pro styk s potravinou. Z hlediska průběhu testů byly vybrány dvě skupinylátek a to fotoiniciátory (2-ethylhexyl-4-dimethyl aminobenzoát, EHDAB) a změkčovadla (dibuthyl ftalát, DBP) pro přechod z tiskových barev do potravinových simulantů oběmi uvedenými cestami
Czech name
Potencionální riziko kontaminace potravin složkami tiskových barev
Czech description
Tiskové barvy používané pro potisk polymerních materiálů obsahují mnoho látek, jejichž použití není povoleno v kontaktu s potravinami. V několika případech bylo prokázáno, že tyto látky mohou migrovat z potištěného obalového materiálu do potraviny difúzískrz obalový materiál nebo tzv. set-off transferem, kdy při uložení obalových fólií v rolích přechází tyto látky z vnějšího potisku do přilehlé vnitřní polyethylenové vrstvy určené pro styk s potravinou. Z hlediska průběhu testů byly vybrány dvě skupinylátek a to fotoiniciátory (2-ethylhexyl-4-dimethyl aminobenzoát, EHDAB) a změkčovadla (dibuthyl ftalát, DBP) pro přechod z tiskových barev do potravinových simulantů oběmi uvedenými cestami
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA525%2F07%2F1153" target="_blank" >GA525/07/1153: The influence of printing inks on safety of food packages</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Balení potravin - aktuální problémy a možná řešení
ISBN
978-80-7080-714-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
—
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Apr 28, 2009
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—