All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Development of Butanol Production Process Using Clostridium Fermentation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022197" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022197 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Fermentační produkce butanolu - současné reálné možnosti a výhled do budoucnosti

  • Original language description

    Kvasná technologie výroby butanolu pomocí aceton-butanolového kvašení využívá různé druhy bakterií rodu Clostridium jako producenty rozpouštědel. Typický průběh kvašení je dvoufázový, v první fázi se tvoří kyselina máselná a octová, v druhé fázi rozpouštědla, butanol, aceton a v malé míře také etanol. Hlavními problémy, které je třeba překonat, aby byla výroba butanolu rentabilní jsou omezení tvorby dalších produktů a zvýšení koncentrace butanolu v kultivačním médiu. Tyto překážky lze řešit za pomoci genového inženýrství, úpravou produkčního kmene nebo vhodným uspořádáním fermentačního procesu a jeho integrací se separačním krokem např. stripováním plynem. Velký vliv na ekonomiku celého procesu má také cena suroviny, ze které se butanol vyrábí, jako nejslibnější se jeví cukrová třtina a cukrovka, syrovátka a v budoucnu i lignocelulosové hydrolyzáty. Pro ČR je možno uvažovat i o surovinách obsahujících škrob (kukuřice, obilí).

  • Czech name

    Fermentační produkce butanolu - současné reálné možnosti a výhled do budoucnosti

  • Czech description

    Kvasná technologie výroby butanolu pomocí aceton-butanolového kvašení využívá různé druhy bakterií rodu Clostridium jako producenty rozpouštědel. Typický průběh kvašení je dvoufázový, v první fázi se tvoří kyselina máselná a octová, v druhé fázi rozpouštědla, butanol, aceton a v malé míře také etanol. Hlavními problémy, které je třeba překonat, aby byla výroba butanolu rentabilní jsou omezení tvorby dalších produktů a zvýšení koncentrace butanolu v kultivačním médiu. Tyto překážky lze řešit za pomoci genového inženýrství, úpravou produkčního kmene nebo vhodným uspořádáním fermentačního procesu a jeho integrací se separačním krokem např. stripováním plynem. Velký vliv na ekonomiku celého procesu má také cena suroviny, ze které se butanol vyrábí, jako nejslibnější se jeví cukrová třtina a cukrovka, syrovátka a v budoucnu i lignocelulosové hydrolyzáty. Pro ČR je možno uvažovat i o surovinách obsahujících škrob (kukuřice, obilí).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    EI - Biotechnology and bionics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QH81323" target="_blank" >QH81323: Biobutanol as a perspective renewable source of energy for transport</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Soubor Aprochem 2009

  • ISBN

    978-80-02-02107-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    PCHE - PetroCHemEng, Praha

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Milovy

  • Event date

    Apr 20, 2009

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article