Development of Butanol Production Process Using Clostridium Fermentation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022197" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022197 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Fermentační produkce butanolu - současné reálné možnosti a výhled do budoucnosti
Original language description
Kvasná technologie výroby butanolu pomocí aceton-butanolového kvašení využívá různé druhy bakterií rodu Clostridium jako producenty rozpouštědel. Typický průběh kvašení je dvoufázový, v první fázi se tvoří kyselina máselná a octová, v druhé fázi rozpouštědla, butanol, aceton a v malé míře také etanol. Hlavními problémy, které je třeba překonat, aby byla výroba butanolu rentabilní jsou omezení tvorby dalších produktů a zvýšení koncentrace butanolu v kultivačním médiu. Tyto překážky lze řešit za pomoci genového inženýrství, úpravou produkčního kmene nebo vhodným uspořádáním fermentačního procesu a jeho integrací se separačním krokem např. stripováním plynem. Velký vliv na ekonomiku celého procesu má také cena suroviny, ze které se butanol vyrábí, jako nejslibnější se jeví cukrová třtina a cukrovka, syrovátka a v budoucnu i lignocelulosové hydrolyzáty. Pro ČR je možno uvažovat i o surovinách obsahujících škrob (kukuřice, obilí).
Czech name
Fermentační produkce butanolu - současné reálné možnosti a výhled do budoucnosti
Czech description
Kvasná technologie výroby butanolu pomocí aceton-butanolového kvašení využívá různé druhy bakterií rodu Clostridium jako producenty rozpouštědel. Typický průběh kvašení je dvoufázový, v první fázi se tvoří kyselina máselná a octová, v druhé fázi rozpouštědla, butanol, aceton a v malé míře také etanol. Hlavními problémy, které je třeba překonat, aby byla výroba butanolu rentabilní jsou omezení tvorby dalších produktů a zvýšení koncentrace butanolu v kultivačním médiu. Tyto překážky lze řešit za pomoci genového inženýrství, úpravou produkčního kmene nebo vhodným uspořádáním fermentačního procesu a jeho integrací se separačním krokem např. stripováním plynem. Velký vliv na ekonomiku celého procesu má také cena suroviny, ze které se butanol vyrábí, jako nejslibnější se jeví cukrová třtina a cukrovka, syrovátka a v budoucnu i lignocelulosové hydrolyzáty. Pro ČR je možno uvažovat i o surovinách obsahujících škrob (kukuřice, obilí).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH81323" target="_blank" >QH81323: Biobutanol as a perspective renewable source of energy for transport</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Soubor Aprochem 2009
ISBN
978-80-02-02107-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
PCHE - PetroCHemEng, Praha
Place of publication
Praha
Event location
Milovy
Event date
Apr 20, 2009
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—