Separation of salt ? sugar mixtures on nanofiltration membranes
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022235" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022235 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Separace směsi solí a sacharidů na nanofiltračních membránách
Original language description
Tato práce se zaměřila na oblasti, kde by bylo možné zlepšit ekonomiku technologického procesu díky dalšímu zhodnocení a zpracování odpadních produktů a meziproduktů z potravinářského průmyslu pomocí nanofiltrace. Experimenty probíhaly na modelových směsích obsahujících kombinaci sacharidů a jednomocných a dvoumocných solí (roztok I: sacharosa + chloridy zinečnatý a draselný; roztok II: laktosa + chloridy sodný, draselný, vápenatý, hořečnatý), jež simulovaly svým složením melasu a syrovátku. Tyto roztoky se filtrovaly na komerčně vyráběných membránách GE Osmonics DL a DK a sledoval se vliv nejrůznějších parametrů jako je teplota, tlak a pH jednak na rychlost toku permeátu, tak na retenci jednotlivých složek membránou. Cílem této práce bylo v podstatě otestovat chování membrán a zvolit vhodné podmínky, při kterých by bylo docíleno maximální separace solí od sacharidů a navrhnout podmínky pro další experimenty, kdy by bylo dosaženo vyšší zahuštění retentátu a také prostudovat vliv podmín
Czech name
Separace směsi solí a sacharidů na nanofiltračních membránách
Czech description
Tato práce se zaměřila na oblasti, kde by bylo možné zlepšit ekonomiku technologického procesu díky dalšímu zhodnocení a zpracování odpadních produktů a meziproduktů z potravinářského průmyslu pomocí nanofiltrace. Experimenty probíhaly na modelových směsích obsahujících kombinaci sacharidů a jednomocných a dvoumocných solí (roztok I: sacharosa + chloridy zinečnatý a draselný; roztok II: laktosa + chloridy sodný, draselný, vápenatý, hořečnatý), jež simulovaly svým složením melasu a syrovátku. Tyto roztoky se filtrovaly na komerčně vyráběných membránách GE Osmonics DL a DK a sledoval se vliv nejrůznějších parametrů jako je teplota, tlak a pH jednak na rychlost toku permeátu, tak na retenci jednotlivých složek membránou. Cílem této práce bylo v podstatě otestovat chování membrán a zvolit vhodné podmínky, při kterých by bylo docíleno maximální separace solí od sacharidů a navrhnout podmínky pro další experimenty, kdy by bylo dosaženo vyšší zahuštění retentátu a také prostudovat vliv podmín
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
CHISA 2009
ISBN
978-80-86059-51-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
13
Pages from-to
—
Publisher name
Česká společnost chemického inženýrství
Place of publication
Praha
Event location
Srní
Event date
Oct 19, 2009
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—