All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of phenolic acids and their derivatives on oxidative stability of oils

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022260" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022260 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv fenolických kyselin a jejich derivátů na oxidační stabilitu olejů

  • Original language description

    Kyseliny gentisová, kávová a protokatechuová (2 hydroxy skupiny) a kyselina pyrogallolkarboxylová (3 hydroxy skupiny) vykazují významný antioxidační účinek. Methylestery kyseliny kávové a protokatechuové mají vyšší antioxidační aktivitu než jejich kyseliny. Methylester kyseliny gentisové nevykazuje antioxidační aktivitu z důvodu chybějících H-můstku mezi karboxy a hydroxy skupinou, které spolu sousedí (jako je tomu v případě kyseliny gentisové). Z koncentračních řad fenolických sloučenin je zřejmé, že již koncentrace 0,01 % hm. prodlužuje významně indukční periodu oleje. Z dlouhodobého hlediska jsou kyselina kávová a její methylester vhodnými antioxidanty pro zvýšení oxidační stability olejů.

  • Czech name

    Vliv fenolických kyselin a jejich derivátů na oxidační stabilitu olejů

  • Czech description

    Kyseliny gentisová, kávová a protokatechuová (2 hydroxy skupiny) a kyselina pyrogallolkarboxylová (3 hydroxy skupiny) vykazují významný antioxidační účinek. Methylestery kyseliny kávové a protokatechuové mají vyšší antioxidační aktivitu než jejich kyseliny. Methylester kyseliny gentisové nevykazuje antioxidační aktivitu z důvodu chybějících H-můstku mezi karboxy a hydroxy skupinou, které spolu sousedí (jako je tomu v případě kyseliny gentisové). Z koncentračních řad fenolických sloučenin je zřejmé, že již koncentrace 0,01 % hm. prodlužuje významně indukční periodu oleje. Z dlouhodobého hlediska jsou kyselina kávová a její methylester vhodnými antioxidanty pro zvýšení oxidační stability olejů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník 47. mezinárodní konference technologie a analýzy tuků

  • ISBN

    978-80-227-3097-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Slovenská technická univerzita

  • Place of publication

    Bratislava

  • Event location

    Tatranská Lomnica, Slovensko

  • Event date

    May 20, 2009

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article