Influence of phenolic acids and their derivatives on oxidative stability of oils
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022260" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022260 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv fenolických kyselin a jejich derivátů na oxidační stabilitu olejů
Original language description
Kyseliny gentisová, kávová a protokatechuová (2 hydroxy skupiny) a kyselina pyrogallolkarboxylová (3 hydroxy skupiny) vykazují významný antioxidační účinek. Methylestery kyseliny kávové a protokatechuové mají vyšší antioxidační aktivitu než jejich kyseliny. Methylester kyseliny gentisové nevykazuje antioxidační aktivitu z důvodu chybějících H-můstku mezi karboxy a hydroxy skupinou, které spolu sousedí (jako je tomu v případě kyseliny gentisové). Z koncentračních řad fenolických sloučenin je zřejmé, že již koncentrace 0,01 % hm. prodlužuje významně indukční periodu oleje. Z dlouhodobého hlediska jsou kyselina kávová a její methylester vhodnými antioxidanty pro zvýšení oxidační stability olejů.
Czech name
Vliv fenolických kyselin a jejich derivátů na oxidační stabilitu olejů
Czech description
Kyseliny gentisová, kávová a protokatechuová (2 hydroxy skupiny) a kyselina pyrogallolkarboxylová (3 hydroxy skupiny) vykazují významný antioxidační účinek. Methylestery kyseliny kávové a protokatechuové mají vyšší antioxidační aktivitu než jejich kyseliny. Methylester kyseliny gentisové nevykazuje antioxidační aktivitu z důvodu chybějících H-můstku mezi karboxy a hydroxy skupinou, které spolu sousedí (jako je tomu v případě kyseliny gentisové). Z koncentračních řad fenolických sloučenin je zřejmé, že již koncentrace 0,01 % hm. prodlužuje významně indukční periodu oleje. Z dlouhodobého hlediska jsou kyselina kávová a její methylester vhodnými antioxidanty pro zvýšení oxidační stability olejů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník 47. mezinárodní konference technologie a analýzy tuků
ISBN
978-80-227-3097-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Slovenská technická univerzita
Place of publication
Bratislava
Event location
Tatranská Lomnica, Slovensko
Event date
May 20, 2009
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—