Separation of galactooligosaccharides from saccharide mixture.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022422" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022422 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Separace galakto-oligosaccharidů ze směsi sacharidů.
Original language description
Při separaci galakto-oligosacharidů (GOS) ze směsi se využívá řada technik, jedná se o techniky chromatografické a membránové. Na základě předběžných experimentů bylo zjištěno, že optimální doba pro zisk maximálního výtěžku se pohybuje mezi 30 a 60 minutami při 62,5% stupni konverze laktosy. Z tohoto důvodu byla pro kontinuální i separační pokusy zvolena doba 45 minut. Separaci předcházela kontinuální příprava směsi sacharidů na 150 kDa ultrafiltrační membráně. Použitým substrátem pro transgalaktosylacibyla laktosa v pufru (200 g.L-1). Koncentrace použitého enzymu (Maxilact LX 5000) byla 6 U.mL-1. Teplota během experimentu byla 37 °C. Vzorky byly analyzovány pomocí HPLC s ELS detektorem. Složení vstupní suroviny pro separaci bylo následující: GOS 10,78 g.L-1, laktosa 83,57 g.L-1, glukosa 73,12 g.L-1, galaktosa 46,39 g.L 1. Pro separaci byla využita membránová jednotka Arno 700 s 1 kDa keramickou, nanofiltrační membránou. Podmínky nanofiltrace byly následující: 50 °C, 1; 0,75 a 0,5 MPa
Czech name
Separace galakto-oligosaccharidů ze směsi sacharidů.
Czech description
Při separaci galakto-oligosacharidů (GOS) ze směsi se využívá řada technik, jedná se o techniky chromatografické a membránové. Na základě předběžných experimentů bylo zjištěno, že optimální doba pro zisk maximálního výtěžku se pohybuje mezi 30 a 60 minutami při 62,5% stupni konverze laktosy. Z tohoto důvodu byla pro kontinuální i separační pokusy zvolena doba 45 minut. Separaci předcházela kontinuální příprava směsi sacharidů na 150 kDa ultrafiltrační membráně. Použitým substrátem pro transgalaktosylacibyla laktosa v pufru (200 g.L-1). Koncentrace použitého enzymu (Maxilact LX 5000) byla 6 U.mL-1. Teplota během experimentu byla 37 °C. Vzorky byly analyzovány pomocí HPLC s ELS detektorem. Složení vstupní suroviny pro separaci bylo následující: GOS 10,78 g.L-1, laktosa 83,57 g.L-1, glukosa 73,12 g.L-1, galaktosa 46,39 g.L 1. Pro separaci byla využita membránová jednotka Arno 700 s 1 kDa keramickou, nanofiltrační membránou. Podmínky nanofiltrace byly následující: 50 °C, 1; 0,75 a 0,5 MPa
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
CHISA 2009
ISBN
978-80-86059-51-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
—
Publisher name
Česká společnost chemického inženýrství
Place of publication
Praha
Event location
Srní
Event date
Oct 19, 2009
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—