All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Antioxidant effects of plant phenols

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022433" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022433 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Antioxidační působení rostlinných fenolů

  • Original language description

    Potraviny rostlinného původu často obsahují látky působící v potravině i v organismu jako antioxidanty. Jako přirozené složky s antioxidačním účinkem se vyskytuje vedle askorbové kyseliny, tokoferolů, karotenoidů, glukosinolátů aj. i velká skupina fenolových sloučenin. Aktivními antioxidanty jsou hlavně fenolové kyseliny a jejich estery a glykosidy, flavonoidy (volné nebo častěji vázané jako glykosidy) a katechiny. Účinek závisí hlavně na struktuře fenolu. Některé fenoly, např. anthokyany nebo jednoduché deriváty benzoové kyseliny jsou prakticky neúčinné, naopak některé deriváty skořicové kyseliny, řada flavonoidů a katechinů má extremně vysoký antioxidační efekt. Hlavním zdrojem aktivních fenolů je zelenina, která obsahuje hlavně středně aktivní flavonoidy. Ovoce obsahuje převážně méně účinné anthokyany, obsah aktivnějších flavonoidů je obvykle nízký. Významnější obsah aktivních látek je v některém drobném ovoci, např. borůvkách nebo brusinkách. Látky s velmi vysokou aktivitou lze nal

  • Czech name

    Antioxidační působení rostlinných fenolů

  • Czech description

    Potraviny rostlinného původu často obsahují látky působící v potravině i v organismu jako antioxidanty. Jako přirozené složky s antioxidačním účinkem se vyskytuje vedle askorbové kyseliny, tokoferolů, karotenoidů, glukosinolátů aj. i velká skupina fenolových sloučenin. Aktivními antioxidanty jsou hlavně fenolové kyseliny a jejich estery a glykosidy, flavonoidy (volné nebo častěji vázané jako glykosidy) a katechiny. Účinek závisí hlavně na struktuře fenolu. Některé fenoly, např. anthokyany nebo jednoduché deriváty benzoové kyseliny jsou prakticky neúčinné, naopak některé deriváty skořicové kyseliny, řada flavonoidů a katechinů má extremně vysoký antioxidační efekt. Hlavním zdrojem aktivních fenolů je zelenina, která obsahuje hlavně středně aktivní flavonoidy. Ovoce obsahuje převážně méně účinné anthokyany, obsah aktivnějších flavonoidů je obvykle nízký. Významnější obsah aktivních látek je v některém drobném ovoci, např. borůvkách nebo brusinkách. Látky s velmi vysokou aktivitou lze nal

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Antioxidanty 2009

  • ISBN

    978-80-552-0209-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

  • Publisher name

    SPU Nitra

  • Place of publication

    Nitra

  • Event location

    Nitra

  • Event date

    May 6, 2009

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article