Antioxidant effects of plant phenols
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022433" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022433 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antioxidační působení rostlinných fenolů
Original language description
Potraviny rostlinného původu často obsahují látky působící v potravině i v organismu jako antioxidanty. Jako přirozené složky s antioxidačním účinkem se vyskytuje vedle askorbové kyseliny, tokoferolů, karotenoidů, glukosinolátů aj. i velká skupina fenolových sloučenin. Aktivními antioxidanty jsou hlavně fenolové kyseliny a jejich estery a glykosidy, flavonoidy (volné nebo častěji vázané jako glykosidy) a katechiny. Účinek závisí hlavně na struktuře fenolu. Některé fenoly, např. anthokyany nebo jednoduché deriváty benzoové kyseliny jsou prakticky neúčinné, naopak některé deriváty skořicové kyseliny, řada flavonoidů a katechinů má extremně vysoký antioxidační efekt. Hlavním zdrojem aktivních fenolů je zelenina, která obsahuje hlavně středně aktivní flavonoidy. Ovoce obsahuje převážně méně účinné anthokyany, obsah aktivnějších flavonoidů je obvykle nízký. Významnější obsah aktivních látek je v některém drobném ovoci, např. borůvkách nebo brusinkách. Látky s velmi vysokou aktivitou lze nal
Czech name
Antioxidační působení rostlinných fenolů
Czech description
Potraviny rostlinného původu často obsahují látky působící v potravině i v organismu jako antioxidanty. Jako přirozené složky s antioxidačním účinkem se vyskytuje vedle askorbové kyseliny, tokoferolů, karotenoidů, glukosinolátů aj. i velká skupina fenolových sloučenin. Aktivními antioxidanty jsou hlavně fenolové kyseliny a jejich estery a glykosidy, flavonoidy (volné nebo častěji vázané jako glykosidy) a katechiny. Účinek závisí hlavně na struktuře fenolu. Některé fenoly, např. anthokyany nebo jednoduché deriváty benzoové kyseliny jsou prakticky neúčinné, naopak některé deriváty skořicové kyseliny, řada flavonoidů a katechinů má extremně vysoký antioxidační efekt. Hlavním zdrojem aktivních fenolů je zelenina, která obsahuje hlavně středně aktivní flavonoidy. Ovoce obsahuje převážně méně účinné anthokyany, obsah aktivnějších flavonoidů je obvykle nízký. Významnější obsah aktivních látek je v některém drobném ovoci, např. borůvkách nebo brusinkách. Látky s velmi vysokou aktivitou lze nal
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Antioxidanty 2009
ISBN
978-80-552-0209-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
—
Publisher name
SPU Nitra
Place of publication
Nitra
Event location
Nitra
Event date
May 6, 2009
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—