All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

High autolytic Lactobacillus helveticus strain selection using detection of peptidoglycan hydrolases genes

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00022881" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00022881 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Výběr vysoko-autolytických kmenů Lactobacillus helveticus pomocí detekce genů kódujících peptidoglykan-hydrolasy

  • Original language description

    Při výrobě sýrů s dohřívanou sýřeninou se používají jako zákysové kultury kmeny Lb. helveticus disponující vysokou intracelulární proteolytickou aktivitou, která může velice pozitivně ovlivňovat zrání sýrů. Podmínkou ovlivnění zrání proteolytickým systémem je ovšem otevření bakteriální buňky, tzv. autolýza, a uvolnění proteolytických enzymů do těsta sýru. Autolýza je definována jako štěpení peptidoglykanu enzymy s peptidoglycan hydrolasovou specificitou, a je jedním ze zásadních kritérií při výběru kmenů pro výrobu sýru. Kmeny Lb. helveticus se mezi sebou liší v autolytických aktivitách, ale stále nejsou objasněny příčiny těchto rozdílů. Cílem této práce bylo zjistit, jestli je možné vybírat k výrobě sýrů vysoko-autolytické kmeny Lactobacillus helveticus na základě genového vybavení, tedy přítomnosti či nepřítomnosti genů kódujících peptidoglycan hydrolasy, a zároveň alespoň částečně objasnit příčinu rozdílů v autolýze mezi jednotlivými kmeny. U sbírky 25 kmenů Lb.helveticus pocházejíc

  • Czech name

    Výběr vysoko-autolytických kmenů Lactobacillus helveticus pomocí detekce genů kódujících peptidoglykan-hydrolasy

  • Czech description

    Při výrobě sýrů s dohřívanou sýřeninou se používají jako zákysové kultury kmeny Lb. helveticus disponující vysokou intracelulární proteolytickou aktivitou, která může velice pozitivně ovlivňovat zrání sýrů. Podmínkou ovlivnění zrání proteolytickým systémem je ovšem otevření bakteriální buňky, tzv. autolýza, a uvolnění proteolytických enzymů do těsta sýru. Autolýza je definována jako štěpení peptidoglykanu enzymy s peptidoglycan hydrolasovou specificitou, a je jedním ze zásadních kritérií při výběru kmenů pro výrobu sýru. Kmeny Lb. helveticus se mezi sebou liší v autolytických aktivitách, ale stále nejsou objasněny příčiny těchto rozdílů. Cílem této práce bylo zjistit, jestli je možné vybírat k výrobě sýrů vysoko-autolytické kmeny Lactobacillus helveticus na základě genového vybavení, tedy přítomnosti či nepřítomnosti genů kódujících peptidoglycan hydrolasy, a zároveň alespoň částečně objasnit příčinu rozdílů v autolýze mezi jednotlivými kmeny. U sbírky 25 kmenů Lb.helveticus pocházejíc

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-760-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

  • Publisher name

    VŠCHT Praha

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 1, 2010

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article