All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Phloridzin as a marker of raw apple material

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023836" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023836 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Floridzin jako marker jablečné suroviny

  • Original language description

    Falšování potravin je závažný společensko-ekonomický problém, kterému je v současné době věnována zvýšená pozornost. V případě ovocných výrobků se z hlediska falšování jedná zejména o náhradu dražší suroviny surovinou levnější (zejména jablky) či o nedodržení obsahu ovocné složky deklarované na obalu. Přídavek jablečné suroviny lze prokázat přítomností flavonoidní sloučeniny floridzinu, který je charakteristickým markerem právě pro jablka. Mezi další technologicky využívané plody, ve kterých byl nalezenfloridzin, patří zejména jahody (až 5 mg/kg), brusinky a šípky. Cílem práce bylo zhodnotit využitelnost floridzinu jako markeru pro detekci a kvantifikaci přídavku jablečné suroviny do vybraných potravinářských výrobků.

  • Czech name

    Floridzin jako marker jablečné suroviny

  • Czech description

    Falšování potravin je závažný společensko-ekonomický problém, kterému je v současné době věnována zvýšená pozornost. V případě ovocných výrobků se z hlediska falšování jedná zejména o náhradu dražší suroviny surovinou levnější (zejména jablky) či o nedodržení obsahu ovocné složky deklarované na obalu. Přídavek jablečné suroviny lze prokázat přítomností flavonoidní sloučeniny floridzinu, který je charakteristickým markerem právě pro jablka. Mezi další technologicky využívané plody, ve kterých byl nalezenfloridzin, patří zejména jahody (až 5 mg/kg), brusinky a šípky. Cílem práce bylo zhodnotit využitelnost floridzinu jako markeru pro detekci a kvantifikaci přídavku jablečné suroviny do vybraných potravinářských výrobků.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Methods and parameters for evaluation of foodstuffs and food raw materials authenticity.</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • Event date

    Jan 1, 2010

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article