Phloridzin as a marker of raw apple material
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023836" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023836 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Floridzin jako marker jablečné suroviny
Original language description
Falšování potravin je závažný společensko-ekonomický problém, kterému je v současné době věnována zvýšená pozornost. V případě ovocných výrobků se z hlediska falšování jedná zejména o náhradu dražší suroviny surovinou levnější (zejména jablky) či o nedodržení obsahu ovocné složky deklarované na obalu. Přídavek jablečné suroviny lze prokázat přítomností flavonoidní sloučeniny floridzinu, který je charakteristickým markerem právě pro jablka. Mezi další technologicky využívané plody, ve kterých byl nalezenfloridzin, patří zejména jahody (až 5 mg/kg), brusinky a šípky. Cílem práce bylo zhodnotit využitelnost floridzinu jako markeru pro detekci a kvantifikaci přídavku jablečné suroviny do vybraných potravinářských výrobků.
Czech name
Floridzin jako marker jablečné suroviny
Czech description
Falšování potravin je závažný společensko-ekonomický problém, kterému je v současné době věnována zvýšená pozornost. V případě ovocných výrobků se z hlediska falšování jedná zejména o náhradu dražší suroviny surovinou levnější (zejména jablky) či o nedodržení obsahu ovocné složky deklarované na obalu. Přídavek jablečné suroviny lze prokázat přítomností flavonoidní sloučeniny floridzinu, který je charakteristickým markerem právě pro jablka. Mezi další technologicky využívané plody, ve kterých byl nalezenfloridzin, patří zejména jahody (až 5 mg/kg), brusinky a šípky. Cílem práce bylo zhodnotit využitelnost floridzinu jako markeru pro detekci a kvantifikaci přídavku jablečné suroviny do vybraných potravinářských výrobků.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Methods and parameters for evaluation of foodstuffs and food raw materials authenticity.</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—