Determination of phloridzin in foodstuffs by HPLC/UV-VIS/DAD
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894075" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894075 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení floridzinu v potravinách metodou HPLC/UV-VIS/DAD
Original language description
Metoda popisuje stanovení floridzinu v ovocných a zeleninových výrobcích. Floridzin patří mezi flavonoidní látky - dihydrochalkony. Ve významnějších koncentracích se floridzin nalézá pouze v botanickém rodu Malus. Obsah floridzinu v jablkách je nejvyššína počátku vývoje plodu, během dalšího vývoje a zrání plodu zůstává množství na konstantní úrovni. Obsah floridzinu se pohybuje v jablkách v širokém rozmezí v závislosti na části jablka a použité technologii. Střední hodnota u šťáv a pyré je ovšem velmistálá a pohybuje se okolo 30 mg/kg.
Czech name
Stanovení floridzinu v potravinách metodou HPLC/UV-VIS/DAD
Czech description
Metoda popisuje stanovení floridzinu v ovocných a zeleninových výrobcích. Floridzin patří mezi flavonoidní látky - dihydrochalkony. Ve významnějších koncentracích se floridzin nalézá pouze v botanickém rodu Malus. Obsah floridzinu v jablkách je nejvyššína počátku vývoje plodu, během dalšího vývoje a zrání plodu zůstává množství na konstantní úrovni. Obsah floridzinu se pohybuje v jablkách v širokém rozmezí v závislosti na části jablka a použité technologii. Střední hodnota u šťáv a pyré je ovšem velmistálá a pohybuje se okolo 30 mg/kg.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Methods and parameters for evaluation of foodstuffs and food raw materials authenticity.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
324_VSCHT/1/2012
Regulation ID
SZPI1/2012
Technical parameters
osvědčení o uznání SZPI číslo 1/2012
Economical parameters
1) Úspory plynoucí ze zamezení klamání spotřebitele nedeklarovanými přídavky jablečné suroviny. Při průměrné ceně 100 Kč za kilo ovocné pomazánky (dle obsahu ovocné složky a použitého ovoce) 10-30 Kč na kile výrobku. Při předpokládané spotřebě 1 kg ovocných pomazánek v ČR na jednu osobu za rok se jedná o částku 1,5 milionu Kč a pro veškeré ovocné výrobky lze odhadovat úspory v řádech jednotek milionů korun. 2) Zvýšení obratu poctivých výrobců ovocných produktů (ovocné pomazánky, džusy apod.) plynoucí zjejich vyšší konkurenceschopnosti v porovnání s dovozovými produkty. Finanční úspory mohou v tomto případě i při velmi malé konkurenční výhodě dosahovat až jednotek miliónů korun. 3) Úspory kontrolních orgánů prokazujících nedeklarované přídavky jablek do potravinářských výrobků, a to jak z hlediska laboratorního času potřebného na detekci jablečné suroviny, počtu osob provádějících dané analýzy, či laboratorního spotřebního materiálu a využití laboratorních přístrojů.
Certification body designation
Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 60300 Brno
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů