All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of phloridzin in foodstuffs by HPLC/UV-VIS/DAD

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894075" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894075 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení floridzinu v potravinách metodou HPLC/UV-VIS/DAD

  • Original language description

    Metoda popisuje stanovení floridzinu v ovocných a zeleninových výrobcích. Floridzin patří mezi flavonoidní látky - dihydrochalkony. Ve významnějších koncentracích se floridzin nalézá pouze v botanickém rodu Malus. Obsah floridzinu v jablkách je nejvyššína počátku vývoje plodu, během dalšího vývoje a zrání plodu zůstává množství na konstantní úrovni. Obsah floridzinu se pohybuje v jablkách v širokém rozmezí v závislosti na části jablka a použité technologii. Střední hodnota u šťáv a pyré je ovšem velmistálá a pohybuje se okolo 30 mg/kg.

  • Czech name

    Stanovení floridzinu v potravinách metodou HPLC/UV-VIS/DAD

  • Czech description

    Metoda popisuje stanovení floridzinu v ovocných a zeleninových výrobcích. Floridzin patří mezi flavonoidní látky - dihydrochalkony. Ve významnějších koncentracích se floridzin nalézá pouze v botanickém rodu Malus. Obsah floridzinu v jablkách je nejvyššína počátku vývoje plodu, během dalšího vývoje a zrání plodu zůstává množství na konstantní úrovni. Obsah floridzinu se pohybuje v jablkách v širokém rozmezí v závislosti na části jablka a použité technologii. Střední hodnota u šťáv a pyré je ovšem velmistálá a pohybuje se okolo 30 mg/kg.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Methods and parameters for evaluation of foodstuffs and food raw materials authenticity.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    324_VSCHT/1/2012

  • Regulation ID

    SZPI1/2012

  • Technical parameters

    osvědčení o uznání SZPI číslo 1/2012

  • Economical parameters

    1) Úspory plynoucí ze zamezení klamání spotřebitele nedeklarovanými přídavky jablečné suroviny. Při průměrné ceně 100 Kč za kilo ovocné pomazánky (dle obsahu ovocné složky a použitého ovoce) 10-30 Kč na kile výrobku. Při předpokládané spotřebě 1 kg ovocných pomazánek v ČR na jednu osobu za rok se jedná o částku 1,5 milionu Kč a pro veškeré ovocné výrobky lze odhadovat úspory v řádech jednotek milionů korun. 2) Zvýšení obratu poctivých výrobců ovocných produktů (ovocné pomazánky, džusy apod.) plynoucí zjejich vyšší konkurenceschopnosti v porovnání s dovozovými produkty. Finanční úspory mohou v tomto případě i při velmi malé konkurenční výhodě dosahovat až jednotek miliónů korun. 3) Úspory kontrolních orgánů prokazujících nedeklarované přídavky jablek do potravinářských výrobků, a to jak z hlediska laboratorního času potřebného na detekci jablečné suroviny, počtu osob provádějících dané analýzy, či laboratorního spotřebního materiálu a využití laboratorních přístrojů.

  • Certification body designation

    Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 60300 Brno

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů