All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Metabolomic profiles (fingerprints) when assessing the authenticity and origin of raw materials and food products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023846" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023846 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Metabolomické profily (fingerprinty) při posuzování autenticity a původu potravinových surovin a produktů

  • Original language description

    Autenticita a původ potravin jsou významnými kvalitativními parametry, na něž je v poslední době kladen velký důraz. Kontrolní orgány a spotřebitelé požadují stále více informace o potravinách, které jsou distribuovány na trh. Vedle odhalovaní falšovánípotravin podvodnými výrobci za účelem ekonomického zisku (např. příměsí levnější složky) je u mnoha skupin potravin nutné kontrolovat také jejich geografický původ, který často rozhoduje o kvalitě a/nebo ceně produktu. Tato práce je zaměřena na využití nové ionizační techniky, přímé analýzy v reálném čase (direct analysis in real time, DART) ve spojení s hmotnostním detektorem s analyzátorem doby letu (time-of-flight mass spektrometry, TOFMS) pro posuzování autenticity a původu potravin na základě profilu nízkomolekulárních látek (metabolomickému profilu). Výhodou této techniky je minimální příprava vzorku (rozpuštění v toluenu nebo extrakce směsí methanol-voda) pro získání metabolomických profilů triacylglacerolů (TAG) nebo polárních l

  • Czech name

    Metabolomické profily (fingerprinty) při posuzování autenticity a původu potravinových surovin a produktů

  • Czech description

    Autenticita a původ potravin jsou významnými kvalitativními parametry, na něž je v poslední době kladen velký důraz. Kontrolní orgány a spotřebitelé požadují stále více informace o potravinách, které jsou distribuovány na trh. Vedle odhalovaní falšovánípotravin podvodnými výrobci za účelem ekonomického zisku (např. příměsí levnější složky) je u mnoha skupin potravin nutné kontrolovat také jejich geografický původ, který často rozhoduje o kvalitě a/nebo ceně produktu. Tato práce je zaměřena na využití nové ionizační techniky, přímé analýzy v reálném čase (direct analysis in real time, DART) ve spojení s hmotnostním detektorem s analyzátorem doby letu (time-of-flight mass spektrometry, TOFMS) pro posuzování autenticity a původu potravin na základě profilu nízkomolekulárních látek (metabolomickému profilu). Výhodou této techniky je minimální příprava vzorku (rozpuštění v toluenu nebo extrakce směsí methanol-voda) pro získání metabolomických profilů triacylglacerolů (TAG) nebo polárních l

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI91B306" target="_blank" >QI91B306: Novel strategy for the assessment of the quality and authenticity of food commodities of animal origin in the chain from the farm to the consumer</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    Jan 1, 2010

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article