All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Optimization of lactose hydrolysis in different substrates in batch process.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024307" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024307 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Optimalizace vsádkové hydrolýzy laktosy v různých substrátech.

  • Original language description

    Enzym ?-galaktosidasa patří do třídy hydroláz, a lze jej použít na přípravu delaktosovaných výrobků pro osoby trpící laktosovou intolerancí, a zároveň je tento enzym vhodný pro syntézu galaktooligosacharidů (GOS), které mají pozitivní vliv na lidský organismus. Pro přípravu hydrolyzátu laktosy, byly použity tři různé substráty, laktosa v pufru, syrovátka po výrobě sýrů s upraveným pH na 6,75 a UF permeát, koncentrace substrátů byla zvolena 45 g.L-1. K experimentům ve vsádkových reaktorech, byly použity4 různé koncentrace enzymu Maxilact LX 5000 (0,6; 1,2; 2,4 a 3,6 U.mL-1). Ze získaných dat vyplývá, že k dosažení 90% stupně hydrolýzy pro substráty laktosa v pufru a UF permeát je potřebná minimální aktivita enzymu 1,2 U.mL-1, zatímco pro syrovátku po výrobě sýrů s upraveným pH na 6,75 je tento stupeň hydrolýzy dosažen až při použití dvojnásobného množství enzymu, což odpovídá aktivitě 2,4 U.mL-1. Tento rozdíl je dán vlivem přítomných syrovátkových bílkovin na hydrolyzační aktivitu enzy

  • Czech name

    Optimalizace vsádkové hydrolýzy laktosy v různých substrátech.

  • Czech description

    Enzym ?-galaktosidasa patří do třídy hydroláz, a lze jej použít na přípravu delaktosovaných výrobků pro osoby trpící laktosovou intolerancí, a zároveň je tento enzym vhodný pro syntézu galaktooligosacharidů (GOS), které mají pozitivní vliv na lidský organismus. Pro přípravu hydrolyzátu laktosy, byly použity tři různé substráty, laktosa v pufru, syrovátka po výrobě sýrů s upraveným pH na 6,75 a UF permeát, koncentrace substrátů byla zvolena 45 g.L-1. K experimentům ve vsádkových reaktorech, byly použity4 různé koncentrace enzymu Maxilact LX 5000 (0,6; 1,2; 2,4 a 3,6 U.mL-1). Ze získaných dat vyplývá, že k dosažení 90% stupně hydrolýzy pro substráty laktosa v pufru a UF permeát je potřebná minimální aktivita enzymu 1,2 U.mL-1, zatímco pro syrovátku po výrobě sýrů s upraveným pH na 6,75 je tento stupeň hydrolýzy dosažen až při použití dvojnásobného množství enzymu, což odpovídá aktivitě 2,4 U.mL-1. Tento rozdíl je dán vlivem přítomných syrovátkových bílkovin na hydrolyzační aktivitu enzy

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-760-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

  • Publisher name

    VŠCHT Praha

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 1, 2010

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article