Optimization of lactose hydrolysis in different substrates in batch process.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024307" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024307 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Optimalizace vsádkové hydrolýzy laktosy v různých substrátech.
Original language description
Enzym ?-galaktosidasa patří do třídy hydroláz, a lze jej použít na přípravu delaktosovaných výrobků pro osoby trpící laktosovou intolerancí, a zároveň je tento enzym vhodný pro syntézu galaktooligosacharidů (GOS), které mají pozitivní vliv na lidský organismus. Pro přípravu hydrolyzátu laktosy, byly použity tři různé substráty, laktosa v pufru, syrovátka po výrobě sýrů s upraveným pH na 6,75 a UF permeát, koncentrace substrátů byla zvolena 45 g.L-1. K experimentům ve vsádkových reaktorech, byly použity4 různé koncentrace enzymu Maxilact LX 5000 (0,6; 1,2; 2,4 a 3,6 U.mL-1). Ze získaných dat vyplývá, že k dosažení 90% stupně hydrolýzy pro substráty laktosa v pufru a UF permeát je potřebná minimální aktivita enzymu 1,2 U.mL-1, zatímco pro syrovátku po výrobě sýrů s upraveným pH na 6,75 je tento stupeň hydrolýzy dosažen až při použití dvojnásobného množství enzymu, což odpovídá aktivitě 2,4 U.mL-1. Tento rozdíl je dán vlivem přítomných syrovátkových bílkovin na hydrolyzační aktivitu enzy
Czech name
Optimalizace vsádkové hydrolýzy laktosy v různých substrátech.
Czech description
Enzym ?-galaktosidasa patří do třídy hydroláz, a lze jej použít na přípravu delaktosovaných výrobků pro osoby trpící laktosovou intolerancí, a zároveň je tento enzym vhodný pro syntézu galaktooligosacharidů (GOS), které mají pozitivní vliv na lidský organismus. Pro přípravu hydrolyzátu laktosy, byly použity tři různé substráty, laktosa v pufru, syrovátka po výrobě sýrů s upraveným pH na 6,75 a UF permeát, koncentrace substrátů byla zvolena 45 g.L-1. K experimentům ve vsádkových reaktorech, byly použity4 různé koncentrace enzymu Maxilact LX 5000 (0,6; 1,2; 2,4 a 3,6 U.mL-1). Ze získaných dat vyplývá, že k dosažení 90% stupně hydrolýzy pro substráty laktosa v pufru a UF permeát je potřebná minimální aktivita enzymu 1,2 U.mL-1, zatímco pro syrovátku po výrobě sýrů s upraveným pH na 6,75 je tento stupeň hydrolýzy dosažen až při použití dvojnásobného množství enzymu, což odpovídá aktivitě 2,4 U.mL-1. Tento rozdíl je dán vlivem přítomných syrovátkových bílkovin na hydrolyzační aktivitu enzy
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-760-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
—
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—