Source and concentration influence of enzyme on galactooligosaccharides synthesis and lactose hydrolysis.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892834" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892834 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv zdroje a koncentrace enzymu na syntézu galaktooligosacharidů a hydrolýzu laktosy.
Original language description
Pro přípravu galaktooligosacharidů, byly použity tři různé substráty: laktosa v pufru, obnovená syrovátka, s pH = 6,75 (pro kvasinkový enzym) a pH = 5 (pro plísňové enzymy), a UF permeát, koncentrace substrátů byla zvolena 200 g.L-1 laktosy. K experimentům ve vsádkových reaktorech, byly použity 3 různé komerční enzymy (kvasinkový: Maxilact LX 5000, plísňové: Validase a Tolerase) o 3 různých koncentracích. Koncentrace použité pro Maxilact LX 5000 byly: 1,5; 3 a 6 U.mL-1, pro Validase a Tolerase byly zvoleny následující: 0,5; 1,5 a 6 U.mL-1. Ze získaných dat vyplývá, že jako nejvhodnější pro syntézu galaktooligosacharidů se jeví enzym z plísňového zdroje. Pro hydrolýzu laktosy je vhodné použít enzym Maxilact LX 5000 o koncentraci 6 U.mL-1.
Czech name
Vliv zdroje a koncentrace enzymu na syntézu galaktooligosacharidů a hydrolýzu laktosy.
Czech description
Pro přípravu galaktooligosacharidů, byly použity tři různé substráty: laktosa v pufru, obnovená syrovátka, s pH = 6,75 (pro kvasinkový enzym) a pH = 5 (pro plísňové enzymy), a UF permeát, koncentrace substrátů byla zvolena 200 g.L-1 laktosy. K experimentům ve vsádkových reaktorech, byly použity 3 různé komerční enzymy (kvasinkový: Maxilact LX 5000, plísňové: Validase a Tolerase) o 3 různých koncentracích. Koncentrace použité pro Maxilact LX 5000 byly: 1,5; 3 a 6 U.mL-1, pro Validase a Tolerase byly zvoleny následující: 0,5; 1,5 a 6 U.mL-1. Ze získaných dat vyplývá, že jako nejvhodnější pro syntézu galaktooligosacharidů se jeví enzym z plísňového zdroje. Pro hydrolýzu laktosy je vhodné použít enzym Maxilact LX 5000 o koncentraci 6 U.mL-1.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/FR-TI1%2F470" target="_blank" >FR-TI1/470: *Progressive technology of salty cheese whey processing</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Volume of the periodical
XLI
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
235-238
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—