Fractionation of whey proteins by preecipitation and enzymic technique.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024387" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024387 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Frakcionace bílkovin syrovátky s využitím srážecího a enzymového postupu.
Original language description
Frakcionace bílkovin syrovátky byla provedena na základě kombinace dvou metod selektivní separace - enzymové hydrolýzy pepsinem a srážení s chitosanem. Výchozí surovinou pro enzymovou reakci byl retentát po ultrafiltraci (RUF) čerstvé kravské syrovátky.Hydrolýza probíhala v míchaném reaktoru po dobu 120 minut při 40 °C a koncentraci pepsinu 0,01 g/100 ml substrátu. Byla získána frakce ?-laktoglobulinu (?-Lg) o čistotě 58,6 % a výtěžnosti 97,6 %. Po inaktivaci byl hydrolyzát dále využit pro srážecí reakci s chitosanem. Roztok chitosanu o koncentraci 2 mg/ml byl přidán k hydrolyzátu v poměru 1:1 a pH směsi bylo upraveno na požadovanou hodnotu (rozmezí 5-7). Reakce probíhala po dobu 120 minut při definované teplotě (rozmezí 30-50 °C). Vzniklá sraženina byla odstředěna. Peleta byla promyta 0,1 mol/l roztokem octanu sodného o pH 10 a znovu odstředěna. Supernatant, obsahující frakci ?-Lg, byl analyzován metodou RP-HPLC. Bylo zjištěno, že pH i teplota mají výrazný vliv na sílu elektrostati
Czech name
Frakcionace bílkovin syrovátky s využitím srážecího a enzymového postupu.
Czech description
Frakcionace bílkovin syrovátky byla provedena na základě kombinace dvou metod selektivní separace - enzymové hydrolýzy pepsinem a srážení s chitosanem. Výchozí surovinou pro enzymovou reakci byl retentát po ultrafiltraci (RUF) čerstvé kravské syrovátky.Hydrolýza probíhala v míchaném reaktoru po dobu 120 minut při 40 °C a koncentraci pepsinu 0,01 g/100 ml substrátu. Byla získána frakce ?-laktoglobulinu (?-Lg) o čistotě 58,6 % a výtěžnosti 97,6 %. Po inaktivaci byl hydrolyzát dále využit pro srážecí reakci s chitosanem. Roztok chitosanu o koncentraci 2 mg/ml byl přidán k hydrolyzátu v poměru 1:1 a pH směsi bylo upraveno na požadovanou hodnotu (rozmezí 5-7). Reakce probíhala po dobu 120 minut při definované teplotě (rozmezí 30-50 °C). Vzniklá sraženina byla odstředěna. Peleta byla promyta 0,1 mol/l roztokem octanu sodného o pH 10 a znovu odstředěna. Supernatant, obsahující frakci ?-Lg, byl analyzován metodou RP-HPLC. Bylo zjištěno, že pH i teplota mají výrazný vliv na sílu elektrostati
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—