All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Transfer of phytoestrogenic compounds from feed to milk and dairy products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892899" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892899 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Transfer fytoestrogenních látek z krmiva do mléka a mléčných výrobků

  • Original language description

    Isoflavony jsou estrogenní metabolity některých rostlin, které díky podobnosti s přirozenými hormony mohou interagovat s endokrinním systémem. Cílem této práce bylo sledovat přechod těchto látek z krmiv obohacených sójou do mléka a mléčných výrobků. Nejvýznamnějším nálezem v mléce a tělních tekutinách byl equol - metabolit daidzeinu. Jeho hladiny korelovaly s příjmem sóji z hlediska obsahu i doby příjmu. Při technologickém zpracování mléka na smetanu, jogurty a sýry se hladiny equolu ani dalších sojových fytoestrogenů významně neměnily. Získané výsledky naznačují zajímavou možnost získání "funkčních" mléčných výrobků pro skupinu konzumentů s indikovanou potřebou dietárních fytoestrogenů.

  • Czech name

    Transfer fytoestrogenních látek z krmiva do mléka a mléčných výrobků

  • Czech description

    Isoflavony jsou estrogenní metabolity některých rostlin, které díky podobnosti s přirozenými hormony mohou interagovat s endokrinním systémem. Cílem této práce bylo sledovat přechod těchto látek z krmiv obohacených sójou do mléka a mléčných výrobků. Nejvýznamnějším nálezem v mléce a tělních tekutinách byl equol - metabolit daidzeinu. Jeho hladiny korelovaly s příjmem sóji z hlediska obsahu i doby příjmu. Při technologickém zpracování mléka na smetanu, jogurty a sýry se hladiny equolu ani dalších sojových fytoestrogenů významně neměnily. Získané výsledky naznačují zajímavou možnost získání "funkčních" mléčných výrobků pro skupinu konzumentů s indikovanou potřebou dietárních fytoestrogenů.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/2B08073" target="_blank" >2B08073: Methods of the determination of phytoestrogens expression into bovine milk and their dynamics during technological processing.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    41

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    28-31

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database