Predicting adhesion of microorganisms contaminating food processes
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894110" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894110 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Predikce adheze mikroorganismů kontaminující potravinářské provozy
Original language description
Činnost nepatogenních, sporotvorných, mikrobiálních kontaminantů způsobuje každoročně ekonomicky významné znehodnocení potravin a nápojů. Zdrojem kontaminace mohou být nedostatečně hygienicky ošetřené vstupní suroviny, kontaminovaná voda anebo samotné mikroorganismy, které jsou ve variabilních buněčných seskupeních uchycené na površích výrobního provozu. Spory těchto mikroorganismů pak přežívají pasterizační procesy a následně za vhodných podmínek germinují. Správnou identifikací nejdůležitějších faktorů adheze mikroorganismů lze tomuto jevu volbou správných matriálů předejít. Cílem předložené práce bylo přispět k poznání mechanismů adheze (a následné kolonizace materiálů výrobních procesů) použitím fyzikálně-chemických přístupů, přičemž byly vybrány dva významné kontaminanty potravin/nápojů (Clostridium beijerinckii a Alicyclobacillus acidoterrestris). Pokusy byly provedeny za modelových podmínek (10 mmol.dm-3 KCl, pH 7) použitím modelových skleněných nosičů se specifickou povrchovou
Czech name
Predikce adheze mikroorganismů kontaminující potravinářské provozy
Czech description
Činnost nepatogenních, sporotvorných, mikrobiálních kontaminantů způsobuje každoročně ekonomicky významné znehodnocení potravin a nápojů. Zdrojem kontaminace mohou být nedostatečně hygienicky ošetřené vstupní suroviny, kontaminovaná voda anebo samotné mikroorganismy, které jsou ve variabilních buněčných seskupeních uchycené na površích výrobního provozu. Spory těchto mikroorganismů pak přežívají pasterizační procesy a následně za vhodných podmínek germinují. Správnou identifikací nejdůležitějších faktorů adheze mikroorganismů lze tomuto jevu volbou správných matriálů předejít. Cílem předložené práce bylo přispět k poznání mechanismů adheze (a následné kolonizace materiálů výrobních procesů) použitím fyzikálně-chemických přístupů, přičemž byly vybrány dva významné kontaminanty potravin/nápojů (Clostridium beijerinckii a Alicyclobacillus acidoterrestris). Pokusy byly provedeny za modelových podmínek (10 mmol.dm-3 KCl, pH 7) použitím modelových skleněných nosičů se specifickou povrchovou
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-839-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
145-148
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 21, 2012
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—