All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Predicting adhesion of microorganisms contaminating food processes

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894110" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894110 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Predikce adheze mikroorganismů kontaminující potravinářské provozy

  • Original language description

    Činnost nepatogenních, sporotvorných, mikrobiálních kontaminantů způsobuje každoročně ekonomicky významné znehodnocení potravin a nápojů. Zdrojem kontaminace mohou být nedostatečně hygienicky ošetřené vstupní suroviny, kontaminovaná voda anebo samotné mikroorganismy, které jsou ve variabilních buněčných seskupeních uchycené na površích výrobního provozu. Spory těchto mikroorganismů pak přežívají pasterizační procesy a následně za vhodných podmínek germinují. Správnou identifikací nejdůležitějších faktorů adheze mikroorganismů lze tomuto jevu volbou správných matriálů předejít. Cílem předložené práce bylo přispět k poznání mechanismů adheze (a následné kolonizace materiálů výrobních procesů) použitím fyzikálně-chemických přístupů, přičemž byly vybrány dva významné kontaminanty potravin/nápojů (Clostridium beijerinckii a Alicyclobacillus acidoterrestris). Pokusy byly provedeny za modelových podmínek (10 mmol.dm-3 KCl, pH 7) použitím modelových skleněných nosičů se specifickou povrchovou

  • Czech name

    Predikce adheze mikroorganismů kontaminující potravinářské provozy

  • Czech description

    Činnost nepatogenních, sporotvorných, mikrobiálních kontaminantů způsobuje každoročně ekonomicky významné znehodnocení potravin a nápojů. Zdrojem kontaminace mohou být nedostatečně hygienicky ošetřené vstupní suroviny, kontaminovaná voda anebo samotné mikroorganismy, které jsou ve variabilních buněčných seskupeních uchycené na površích výrobního provozu. Spory těchto mikroorganismů pak přežívají pasterizační procesy a následně za vhodných podmínek germinují. Správnou identifikací nejdůležitějších faktorů adheze mikroorganismů lze tomuto jevu volbou správných matriálů předejít. Cílem předložené práce bylo přispět k poznání mechanismů adheze (a následné kolonizace materiálů výrobních procesů) použitím fyzikálně-chemických přístupů, přičemž byly vybrány dva významné kontaminanty potravin/nápojů (Clostridium beijerinckii a Alicyclobacillus acidoterrestris). Pokusy byly provedeny za modelových podmínek (10 mmol.dm-3 KCl, pH 7) použitím modelových skleněných nosičů se specifickou povrchovou

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    EI - Biotechnology and bionics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-839-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    145-148

  • Publisher name

    VŠCHT Praha

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 21, 2012

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article